chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Omgevingsloket gekoppeld aan Mijn Burgerprofiel en e-loketondernemers.be

  dinsdag, 9 maart 2021

  Getrouw aan het motto 'We willen van overheden een enkelvoud maken' hebben Digitaal Vlaanderen, Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) en Departement Omgeving een belangrijke stap gezet in de verdere vereenvoudiging van de dienstverlening aan burgers en ondernemingen. Voortaan is het Omgevingsloket naadloos gekoppeld aan zowel Mijn Burgerprofiel als aan e-loketondernemers.be. Voorlopig zijn alle loketdossiers sinds begin 2020 opgeladen - alleen al voor de eerste twee maanden waren dat er ruim 20.000, à rato van 10 per seconde), maar er wordt stelselmatig in de tijd teruggegaan. Ondernemers of burgers die sinds 2020 een aanvraag of melding hebben lopen voor een omgevingsvergunning, kunnen van daaruit de status van hun dossier opvolgen en rechtstreeks doorklikken naar hun dossier in het Omgevingsloket.

  Resultaat van een efficiënte samenwerking

  "Burgers en ondernemers moeten op elk moment snel en eenvoudig de juiste informatie kunnen opvragen, deze dubbele koppeling brengt dat een stap dichterbij. Een en ander is het resultaat van een efficiënte samenwerking tussen Departement Omgeving, Digitaal Vlaanderen en VLAIO", aldus Barbara Van Den Haute, administrateur-generaal van Digitaal Vlaanderen.

  Mark Andries, administrateur-generaal bij VLAIO: "Het e-loket voor ondernemers is een overkoepelend digitaal platform waar ondernemers dossiers van verschillende Vlaamse overheidsdiensten kunnen aanvragen en opvolgen. Voorbeelden zijn de kmo-portefeuille, diverse coronamaatregelen, groei- en logiessubsidies, aanwervingsincentives, en nu dus ook de omgevingsvergunning. Het aanbod zal nog uitgebreid worden met producten en diensten van andere agentschappen en van lokale besturen."

  Verregaande digitalisering

  "De behandeling van de omgevingsvergunningsaanvragen en meldingen verloopt volledig digitaal. Ook de consultatie- en inspraakmogelijkheden van burgers in omgevingsvergunningsprocedures verloopt intussen grotendeels online. Door deze verregaande digitalisering konden burgers, architecten, ondernemers en overheden ook in tijden van verplicht telewerk al zonder problemen hun omgevingsvergunningsaanvragen indienen, opvolgen en behandelen. Door de koppeling van het Omgevingsloket met Mijn Burgerloket en met het E-loket voor Ondernemers gaan we nog een stap verder en kunnen burgers of ondernemers de status van hun aanvraag of melding ook buiten het Omgevingsloket opvolgen", aldus Bert Reyniers, Projectmedewerker bij het Omgevingsloket.

  Meer informatie? 

  Meer informatie over Mijn Burgerprofiel vind je op deze pagina.

  Meer informatie over het e-loket vind je op deze pagina.