chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  OpenTransportNet wint Europese Digital Government Excellence Award

  dinsdag, 30 oktober 2018

  De prijs werd uitgereikt op de 18de editie van de Europese conferentie over e-government. OpenTransportNet (OTN) pakt op een innovatieve manier de complexe uitdagingen aan rond stedelijke mobiliteit. Informatie Vlaanderen trok het project.  

  OpenTransportNet (OTN), gecoördineerd door Informatie Vlaanderen, was een initiatief van 15 partners in 7 verschillende EU landen. Het project pakte de complexe uitdagingen aan die gepaard gaan met mobiliteit in Europese steden en bekeek hoe open data hiertoe kan bijdragen. Het project werd in de bloemetjes gezet op de 18de editie van de jaarlijkse conferentie over e-government, ditmaal in de universiteit van Santiago de Compostela in Spanje. OTN kreeg de award voor het digitaliseringswerk in de ‘smart cities’ Antwerpen, Issy-les-Moulineaux in Frankrijk en de regio Liberec in de Tsjechische Republiek.

  Data visualiseren

  OpenTransportNet helpt steden om met hun open geodata aan de slag te gaan en toegankelijke en visueel aantrekkelijke kaarten te maken. Dit resulteerde in open data hubs die steden en ondernemingen helpen om transport gerelateerde uitdagingen aan te gaan. De visualisatie van mobiliteitsdata zorgde ervoor dat diverse innovatieve oplossingen werden gecreëerd in samenspraak met ontwikkelaars, dataproviders en vertegenwoordigers van de gemeenschap.

  Resulteerde in de Vlaamse ongevallenkaart

  Een oplossing die voortkwam uit het OpenTransportNet is de Vlaamse ongevallenkaart die gebruikt wordt door de Federale politie en mobiliteit en openbare werken. De toepassing laat toe gevaarlijke punten in één oogopslag te zien en eenvoudig te achterhalen op welke uren van de dag er het meeste ongevallen gebeuren. Op basis hiervan werden er maatregelen worden genomen om het aantal ongevallen te beperken zoals de bepaling van nieuwe trajectcontrole zones.

  Het project wordt opgevolgd door PoliVisu

  OpenTransportNet is een mooi voorbeeld van een pan-Europese samenwerking. Disruptieve technologie wordt gebruikt om complexe uitdagingen in de publieke sector het hoofd te bieden. Het nieuwe PoliVisu-project bouwt verder op de resultaten van OpenTransportNet. PoliVisu legt nog sterker de nadruk op het gebruik van open en big-data om te komen tot de co-creatie van een slim mobiliteit- en smart cities beleid. Hiertoe gaat speciale aandacht naar het visualiseren van beleidsopties en mogelijkheden gebruikmakend van interactieve visualisatietechnieken.

  Meer informatie?

  Meer informatie over PoliVisu en Smart Cities:

  https://www.polivisu.eu/

  https://overheid.vlaanderen.be/informatie-vlaanderen/ontdek-onze-producten-en-diensten/smart-cities

  Meer informatie over OpenTransportNet:

  http://opentransportnet.eu/

   

  Contactpersoon: Lieven.raes@kb.vlaanderen.be