chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  OSLO Openbaar Domein erkend als datastandaard

  dinsdag, 8 januari 2019

  In 2018 werd er een informatiemodel voor inventarisaties op het openbaar domein uitgewerkt. Het bouwt voort op bestaande initiatieven zoals het Gegevensmodel voorGemeentelijke INventarisaties in het Openbaar domein (GGINO) en de Basiskaart Vlaanderen (GRB). Het Stuurorgaan Vlaams Informatie en ICT-beleid erkende het model eind 2018 als vrijwillig toe te passen datastandaard.

  Het informatiemodel OSLO Openbaar Domein bouwt voort op het model voor de Basiskaart Vlaanderen (GRB). Het voegt objecten, eigenschappen en relaties toe die relevant zijn voor een efficiënte en kwalitatieve beheerplanning en opvolging. Dit heeft een aantal voordelen voor organisaties die het openbaar domein beheren:

  • Door te vertrekken van een gedragen datastandaard zetten ze goedkoper en sneller een inventarisatie-oefening op.
  • Met behulp van een gedeeld informatiemodel ruilen en vergelijken ze vlot bestaande inventarisatiegegevens.
  • In een coherent en herbruikbaar formaat bieden ze gegevens als ‘open data’ aan.

  Erkend als datastandaard

  Eind 2018 heeft het Stuurorgaan Vlaams Informatie en ICT-beleid, het OSLO-traject ‘Openbaar Domein’ erkend als vrijwillig toe te passen datastandaard. Het Stuurorgaan zet via 'Open Standaarden voor Linkende Organisaties' (OSLO) in op een eenduidige standaard voor de uitwisseling van informatie.

  Meer informatie en feedback

  Meer informatie over het informatiemodel is terug te vinden via de website. Of bekijk de voorstelling van het OSLO Openbaar Domein model in deze video.

  Feedback op deze datastandaard is steeds welkom via informatie.vlaanderen@vlaanderen.be. U kunt ook een vraag stellen via het online GitHub discussieforum.

  27 partners werkten aan het model

  Er werd gewerkt aan het nieuwe informatiemodel via een co-creatietraject met 27 verschillende partners. Ze vertegenwoordigen tal van lokale besturen, provincies, entiteiten van de Vlaamse overheid, de academische sector en de private sector.