chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Resultaten Imec Smart City Meter 2019 gepubliceerd

  maandag, 23 september 2019

  85% van de bevolking vindt de slimme stad een positieve tot heel positieve evolutie. Dat is de belangrijkste conclusie van de Imec Smart City Meter 2019. Een onderzoek naar de attitude van de Vlaming en de Brusselaar ten opzichte van slimme steden en de evoluties en ontwikkelingen die daarbij horen.

  Het onderzoek peilt niet alleen naar kennis van de technologie en de mogelijkheden, maar ook naar de ambities en de valkuilen. Bijvoorbeeld de bereidheid om mee te werken aan onderzoek in de slimme stad of data te verlenen aan slimme stadsoplossingen.

  Burgers willen data ter beschikking stellen

  Uit het onderzoek blijkt dat burgers bereid zijn om data ter beschikking te stellen in ruil voor relevante functionaliteiten zoals slimme routes en een leefbaardere stad. Het is voor veel mensen ook oké dat hun acties in de publieke ruimte opgepikt kunnen worden door slimme technologieën, bijvoorbeeld om licht op een pleintje te laten schijnen als ze daar voorbijkomen. Al moet er uiteraard over gewaakt worden dat de privacy in de publieke ruimte maximaal gegarandeerd wordt.

  Mobiliteit en leefbaarheid zijn de belangrijkste thema’s

  Het valt op dat mobiliteit en leefbaarheid de belangrijkste thema’s zijn waar Vlamingen en Brusselaars slimme steden in willen zien investeren. Deze scoren veel hoger dan bijvoorbeeld veiligheid. Mensen willen propere pleintjes en gezonde straten, wijken zonder geluidsoverlast, ... Het blijft daarbij erg belangrijk dat burgers maximaal betrokken worden. Niet alleen door hen te bevragen, maar ook door hen te informeren.

  Burgers willen ook actief deelnemen aan experimenten

  Er is ook een grote bereidwilligheid van mensen om actief te participeren in experimenten. 70 tot 80% van de ondervraagden is bereid om aan ‘citizen science’-initiatieven deel te nemen, bijvoorbeeld door een meetstation aan de gevel te hangen om luchtkwaliteit of andere parameters te meten. De helft zegt zelfs best te willen mee knutselen aan een sensor als het erop aankomt.

  Meer weten?

  Het volledige rapport vindt u hier.

  Ook Informatie Vlaanderen werkt aan smart cities. Meer informatie vindt u op deze pagina.

  Wie op zoek is naar algemene info over het de Smart City Meter, kan terecht op de projectpagina.