chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Ruim 3.000 deelnemers voor de Trefdag Digitaal Vlaanderen 2020

  vrijdag, 27 november 2020

  De eerste volledig virtuele Trefdag Digitaal Vlaanderen 2020 #TDV2020 kon rekenen op veel interesse. Informatie Vlaanderen verwelkomde 3.150 deelnemers via het congresplatform Thola. Dat zijn er ruim 700 meer dan vorig jaar, toen het evenement nog 'fysiek' plaatsvond. Minister-president Jan Jambon lichtte zijn visie op digitalisering in Vlaanderen toe en professor Lieven De Marez legde uit waarom de burger klaar is voor het digitale tijdperk.

  Corona hield Informatie Vlaanderen niet tegen om een boeiende en gevarieerde digitale Trefdag op het getouw te zetten. Deelnemers konden infosessies volgen, podcasts beluisteren, een virtuele beurs met maar liefst 121 standhouders bezoeken en netwerken met andere bezoekers. In de voormiddag zond Informatie Vlaanderen een liveshow uit, gepresenteerd door Fatma Taspinar. Zij verwelkomde tijdens de show een tiental sprekers waaronder minister-president Jan Jambon, Lieven De Marez van de Universiteit Gent en administrateur-generaal Barbara Van Den Haute.

  Digitalisering is een noodzaak

  Minister-president Jan Jambon lichtte op de eerste virtuele Trefdag zijn visie toe op digitalisering in Vlaanderen:  “Digitale transformatie is niet langer een optie, het is letterlijk een noodzaak geworden voor onze samenleving en onze economie. De coronacrisis heeft ons misschien wel tien jaar vooruit in de tijd gezet op dat vlak. Wij moeten die sprong maken en mensen warm maken voor deze digitale oplossingen. We moeten ze laten voelen dat het ook hun eigen leven beter maakt.”

  Ook de Gentse burgemeester Mathias De Clercq was aanwezig tijdens de liveshow. "Gent is een stad die vooruitkijkt, die durft pionieren, die vaak de bakens uitzet voor andere besturen. We willen dé technologiehoofdstad van Europa worden, met technologie die in de eerste plaats ten dienste staat van de mensen en onze stad. Een initiatief als de Trefdag Digitaal Vlaanderen is inspirerend voor ons als overheid om verder de ingeslagen weg naar digitale transformatie te bewandelen."

  Bedankt aan alle aanwezigen

  Administrateur-generaal Barbara Van Den Haute bedankt alle deelnemers - medewerkers van de lokale en regionale overheden, software- en dienstenleveranciers, (geo)ICT-professionals - en de vele sprekers en standhouders voor hun inspanningen en enthousiasme.

  “Dit was de allereerste virtuele editie van de Trefdag en ze is geslaagd: een uitstekend en interessant programma dat deelnemers uitdaagt om na te denken over digitalisering. Ik wil iedereen bedanken die aanwezig was. De organisatie van een digitale Trefdag was ook voor ons agentschap totaal nieuw. Vooral de afhankelijkheid van de beschikbare technologie is een factor die je niet zelf in de hand hebt. Maar, mijn medewerkers verdienen een pluim voor hun inzet van de voorbije dagen, weken en maanden om van deze Trefdag een succes te maken.”

  #TDV2020 was populair

  #TDV2020 werd druk gebruikt. Op Twitter verschenen talrijke tweets met de hashtag. Ook de Instagramaccount en Facebookpagina van Informatie Vlaanderen werden massaal gevolgd.

  Uitreiking API-awards

  Administrateur-generaal Barbara Van Den Haute reikte de API-awards uit tijdens de liveshow in de voormiddag. De award voor beste API ging naar Telraam van Transport & Mobility Leuven, de award voor beste toepassing van een API was voor Ontsluiten van de EPC-rekenmotor van het Vlaams Energieagentschap. Informatie Vlaanderen organiseerde de wedstrijd - waarmee zij de API-aanpak willen stimuleren - voor de tweede keer.  

  Herbeleef de Trefdag aan de hand van foto en video

  Foto’s en video's van het evenement herbekijk je op onze sociale-mediakanalen Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn en de website van Informatie Vlaanderen. Daar vind je ook de opnames van de liveshow, de live-sessies, de podcasts en de opgenomen sessies.