chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Slimmere steden dankzij hun ‘digitale tweeling’

  donderdag, 22 oktober 2020

  Een ‘digitale tweeling’ maken van Vlaanderen. Dat is het doel van het project ‘DUET’. Met dit digitale model kunnen via simulaties beleidsbeslissingen getest worden, en indien nodig verbeterd. Collega Raf Buyle gaf samen met Stefan Lefever van imec uitleg tijdens de ‘European week of regions and cities.

  “De bevolking in de steden neemt toe. Om crisissen te vermijden moeten steden slimmer worden.” vertelt Raf Buyle, Informatie Architect bij Informatie Vlaanderen. “Afvalbeheer, luchtvervuiling en verkeersopstoppingen zorgen voor enorme uitdagingen. Investeren in innovatie en digitalisatie is een echte noodzaak. Een virtuele versie van een stad is erg nuttig. Data worden met behulp van zo’n digitaal model correcter geïnterpreteerd wat betere beleidsbeslissingen mogelijk maakt.”

  Het project DUET

  Vlaanderen doet samen met Europese partners onderzoek in het project ‘Digital Urban European Twins (DUET)’. Informatie Vlaanderen trekt dit project, waar o.a. ook Finland en Nederland aan deelnemen. DUET bouwt een ‘digital twin’ die ingezet kan worden op het niveau van steden en regio’s.

  “We testen daarbij verschillende scenario’s en maken ook simulaties” aldus Stefan Lefever, technisch directeur bij imec City Of Things. “Om de impact van verkeer op luchtvervuiling te meten, linken we bijvoorbeeld data over mobiliteit en luchtkwaliteit aan elkaar. We moeten hierbij zorgen dat er voldoende kwalitatieve data zijn en dat datasets zo gepubliceerd worden dat ze vlot met elkaar in verband kunnen gebracht worden. Dat is een belangrijke uitdaging.”

  “Imec heeft de voorbije jaren veel onderzoek gedaan naar digitale tweelingen voor steden” voegt hij er nog aan toe. ”Er wordt een Open Framework gedefinieerd voor ‘digital twins’ van noodzakelijke componenten, hun functionaliteiten en de wijze waarop deze met elkaar verbonden zijn. Via Open innovatie werken we samen met overheden, burgers en de industrie om dit Framework verder te verfijnen.”

  Infosessie voor andere Europese lidstaten

  Tijdens de infosessie op de ‘European week of regions and cities’ toonde Informatie Vlaanderen in samenwerking met imec wat een ‘digital twin’ is, waarom kwalitatieve data zo belangrijk zijn, hoe je een ecosysteem opstart en hoe het project DUET ervoor wil zorgen dat je een virtuele versie van een stad kan hergebruiken om een nieuwe voorstelling te maken van een andere stad. De infosessie kaderde in het thema ‘digitale transformatie van steden’ en richtte zich vooral tot andere Europese lidstaten.

  Meer informatie?

  Meer informatie over het project ‘DUET’ vind je op deze pagina.