chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Statistische Sectoren, toestand 01/01/2019 nu beschikbaar

  donderdag, 19 december 2019

  Het begrip 'statistische sector' is in 1970 ingevoerd door het Nationaal Instituut voor Statistiek (NIS). Voordien was de gemeente de kleinste administratieve entiteit waarvoor sociaal-economische gegevens beschikbaar waren. De statistische sectoren delen het grondgebied in op basis van morfologische en/of socio-economische kenmerken. De begrenzing van statistische sectoren valt meestal samen met duidelijk in het terrein herkenbare elementen of administratieve/bestuurlijke indelingen. Vele inventarisaties worden gegeneraliseerd tot informatie op het niveau van de statistische sector.

  Dit dataproduct bevat de vectoriële data van de Statistische sectoren op 01/01/2019, gegeneraliseerde versie, van de Algemene Directie Statistiek - Statistiscs Belgium. Ten opzicht van de vorige versies werden volgende aanpassingen doorgevoerd:

  • Implementatie van de gemeentelijke fusies van 01 januari 2019
  • Nieuwe districtsgrens in Antwerpen: Edisonwijk, Schoonbroek, Rozemaai, Muisbroek en Oude Landen vallen vanaf 1 januari 2019 binnen het district Ekeren
  • De omlijning van de gemeenten is overgenomen van de nog te erkennen authentieke gegevensbron van de administratieve indelingen van België die opgemaakt wordt door de AAPD.

  Meer informatie is te vinden in de Geopunt-catalogus.

  Downloaden

  De data worden beschikbaar gesteld via de downloadtoepassing (onder de categorie ‘Grenzen) en via de Geopunt-catalogus. De dataset bevat vectoriële gegevens en is beschikbaar in twee bestandsformaten: GML en ESRI Shapefile.

  Webservices

  De gegevens van de dataset ‘Statistische sectoren’, zijn raadpleegbaar via volgende services.

  De verschillende versies van de dataset ‘Statistische sectoren’ worden beschikbaar gesteld via de ‘WMS Statistische sectoren(https://geoservices.informatievlaanderen.be/raadpleegdiensten/StatistischeSectoren/wms?request=GetCapabilities&version=1.3.0&service=wms).  

  Volgende versies worden aangeboden via de raadpleegdienst:

  De meest recente versie van de statistische sectoren, zijnde ‘Statistische Sectoren van België, toestand 01/01/2019’ (http://www.geopunt.be/catalogus/datasetfolder/c2acf4e7-bcdd-4ea0-9702-37023b08638e) wordt beschikbaar gesteld via de overdrachtdienst ‘WFS Statistische sectoren(https://geoservices.informatievlaanderen.be/overdrachtdiensten/StatistischeSectoren/wfs?service=WFS&version=1.1.0&request=GetCapabilities).  

  Voorheen werden de statistische sectoren verdeeld via de raadpleegdienst Statistische_eenheden, deze service wordt echter eind maart uitgefaseerd. Indien je nog toepassingen hebt die gebruik maken van deze service, gelieve deze dan aan te passen naar bovenstaande nieuwe services.

  Toegang en gebruik

  Voor hergebruik (decreet Hergebruik van Overheidsinformatie) is de Licentie open data van de Algemene Directie Statistiek – Statistics Belgium van toepassing.