chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Technische richtlijnen voor landmeetkundige opmetingen aangepast

  dinsdag, 29 september 2020

  Technische richtlijnen voor landmeetkundige opmetingen in Vlaanderen vatten we samen in de GRB-skeletbestekken. De skeletbestekken worden ook gebruikt voor het opmeten van GRB-conforme as-builtplannen. Dat zijn plannen die opgemaakt worden na het beëindigen van grote infrastructuurwerken, zoals ingrijpende wegenwerken.

  Informatie Vlaanderen paste de GRB-skeletbestekken recent aan. De specificaties ondergingen wijzigingen omdat ze werden afgestemd op het meest recente productmodel 6.0 van de Basiskaart Vlaanderen (GRB). De GRB-skeletbestekken werden ook op één lijn gebracht met het legendehandboek van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Hou rekening met de wijzigingen als je metingen doet voor het GRB of GRB-conforme as-builtplannen opmaakt.

  “De GRB-skeletbestekken moesten aangepast worden aan de nieuwe GRB-specificaties” vertelt Liesbet De Wolf, productmanager van de Basiskaart Vlaanderen (GRB). “Die specificaties bepalen wat er in het GRB zit en hoe je zaken opneemt in het GRB. Windturbines zaten bijvoorbeeld vroeger niet in het GRB, nu wel. Landmeters hebben dan richtlijnen nodig over hoe ze die turbines moeten opmeten, zodat de metingen uniform zijn en bruikbaar voor het GRB. Vandaar dat de GRB-skeletbestekken zijn gewijzigd.”

  Nieuwe versie legendehandboek AWV

  Er verschijnt dit najaar ook een nieuwe versie van het legendehandboek van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Daarin staan instructies voor de opmaak en aanlevering van technische documentatie aan AWV. Informatie Vlaanderen stemde de GRB-skeletbestekken af op het vernieuwde handboek.

  Om welke wijzigingen gaat het?

  Informatie Vlaanderen paste de specificaties GRB-basis, aanvulling detail en de opties wegbeheer, groen- en begraafplaatsenbeheer, water- en rioolbeheer en de aanvullende steekkaarten aan.

  Hou ook rekening met een wijziging in de aanlevering van GRB-conforme as-builtplannen. Plannen opgemaakt volgens de nieuwe versie GRB-basis 2.0.0 moeten verplicht worden ingepast in een uitsnede van de Basiskaart Vlaanderen (GRBcad). Nieuwe opmetingen kunnen zo vlotter worden toegevoegd aan de Basiskaart. Op die manier is de Basiskaart Vlaanderen (GRB) sneller up-to-date.

  Releasenotes

  Alle doorgevoerde aanpassingen aan de GRB-skeletbestekken vind je in dit document.

  Vragen? Meer informatie?

  Informatie over de Basiskaart Vlaanderen (GRB), de GRB-skeletbestekken en GRB-conforme as-builtplannen vind je op deze pagina.

  Vragen stuur je door naar digitaal.vlaanderen@vlaanderen.be