chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Vlaamse regering, gemeenten en vastgoedsector digitaliseren samen de verkoop van vastgoed.

  vrijdag, 26 maart 2021

  Vastgoed kopen en verkopen gaat vandaag nog gepaard met een administratief tijdrovend proces. Stedenbouwkundige informatie, informatie rond overstromingsgebieden, erfdienstbaarheden enz. moeten nu vaak manueel worden opgezocht bij de verschillende administraties. De oprichting van het Vastgoedinformatieplatform moet daar verandering in brengen. Het platform zal alle informatiestromen rond vastgoed digitaliseren en centraliseren. Dit zal de doorlooptijd voor de aankoop of verkoop van een vastgoed niet alleen versnellen maar ook transparanter, kwalitatiever en eenvoudiger maken. Het platform komt er op initiatief van de Vlaamse steden en gemeenten, de vastgoedsector en de Vlaamse regering. De opstart is op 19 maart 2021 goedgekeurd in het kader van het digitale relanceplan. Digitaal Vlaanderen zal de ontwikkeling van het platform coördineren.

  Sprong vooruit voor kopers, verkopers en de hele vastgoedsector

  De tijd tussen de beslissing om een vastgoed te kopen en de effectieve ondertekening van de akte kan drastisch worden ingekort”, vertelt Vlaams minister-president Jan Jambon. “Vandaag heb je 4 maanden de tijd tussen het compromis en de ondertekening van de akte bij de notaris. De reden voor die lange termijn ligt onder meer bij het verzamelen en controleren van alle vereiste attesten en informatie. Die informatie bevindt zich bij verschillende administraties en gemeenten en moet soms nog uit papieren naslagwerken worden gehaald. Door de digitalisering kunnen die gegevens in de toekomst veel sneller worden ontsloten.” De minister-president besluit: “Dit project zal de vastgoedsector en de hele economie enorm ten goede komen.” 

  Sneller een correct beeld van een vastgoed

  Digitalisering gaat niet over snelheid alleen. Het kan ook bijdragen tot correcte informatie over een vastgoed. Een voorbeeld: een gemeente, vastgoedmakelaar of notaris stelt een fout vast of ontdekt verouderde informatie. Vandaag zal de notaris de nodige aanpassingen opnemen in de akte, maar niet altijd doorgeven aan de overheid. In het Vastgoedinformatieplatform zullen gemeenten, vastgoedmakelaars en notaris de mogelijkheid hebben om fouten en aanvullingen via het digitale platform te melden. Ook informatie rond historische vergunningen, erfgoed en gemeentelijke heffingen zullen vlotter worden gedeeld.

  Samen met de vastgoedsector

  Het Vastgoedinformatieplatform speelt in op de behoefte van de huidige generatie kopers en verkopers, die snelheid en transparantie van de overheid en van de professionele vastgoedactoren verlangen. Ook Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers, ziet het als een kans: “De coronacrisis heeft het digitaliseringsproces enorm versneld. Het brengt uitdagingen met zich mee waar we niet blind voor mogen zijn, maar het zorgt ook voor ongelofelijke opportuniteiten. Ietwat provocerend droom ik van ‘gemeenten zonder gemeentehuizen’. Waar burgers van thuis uit alles digitaal kunnen aanvragen en enkel naar het gemeentehuis moeten komen als ze dat zelf willen. Minder administratieve paperassen en een klantvriendelijkere dienstverlening. Dit digitaal platform met alle vastgoedinformatie is het bewijs dat er veel mogelijk is als alle partners samenwerken.” 

  5 belangrijke stakeholders van de vastgoedsector staan mee aan de wieg van dit platform: de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen (CIB), de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (Fednot), de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), het Vlaams departement Omgeving en Digitaal Vlaanderen, dat namens de Vlaamse overheid werd aangeduid om de ontwikkeling van het platform te coördineren.