chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Vlaanderen versnelt digitalisering en kiest 6 ICT-partners voor komende 7 jaar

  dinsdag, 25 mei 2021
  Ondertekening ICT-raamcontracten

  Na een intensieve aanbestedingsprocedure van 2,5 jaar werden de 6 ICT-partners voorgesteld. Samen met hen zullen de experten van Digitaal Vlaanderen de transformatie naar een low touch, digital first overheid in een stroomversnelling brengen. De samenwerking moet leiden tot een versnelde digitalisering van Vlaamse èn lokale overheden en betekent een grote sprong voorwaarts.

  Atos, Cegeka, Cronos, DXC, DXC-Cegeka en Proximus vormen de komende 7 jaar de ICT-partners van de overheden in Vlaanderen. Met een gezamenlijke, geschatte contractwaarde van minimum 1 miljard euro verspreid over de hele looptijd, is dit één van de grotere ICT-outsourcingcontracten van de Benelux. Na een transitieperiode gaat de samenwerking met Digitaal Vlaanderen in op 1 februari 2022.

  “Digitaal Vlaanderen zit op het snijpunt van strategie, data en technologie en wordt op die manier echt de motor voor de transformatie naar de overheid van morgen”, zegt Barbara Van Den Haute, administrateur-generaal van Digitaal Vlaanderen.

  De aanbesteding omvat 6 percelen. Voor elk expertisedomein werd de sterkste partner geselecteerd. En dat was een huzarenstuk, aldus Frank Geets, administrateur-generaal van Het Facilitair Bedrijf, dat de aanbestedingsprocedure voerde: “We zijn erin geslaagd om de planning tot op de dag juist te blijven volgen. Alles gebeurde in nauw overleg met de klanten. Met deze 6 partners omringen we ons als overheid met de best of breed op het vlak van technologie en innovatie”.

  Low touch dankzij data-innovatie

  Digitalisering is het middel bij uitstek om de overheid wendbaarder en sneller te maken. Met de 6 ICT-partners wordt Digitaal Vlaanderen omringd met een goede mix van internationale én Vlaamse technologie-expertise. Minister-president Jan Jambon, tevens kersvers minister van Digitalisering legt uit: “We gaan niet alle formulieren die er vandaag bestaan, naar digitale formulieren omzetten. We willen overheidsdienstverlening echt low touch kunnen maken: zoveel mogelijk geautomatiseerd en gepersonaliseerd. Het groeipakket is daar een mooi voorbeeld van. En als het nog niet helemaal automatisch kan, kan het formulier al deels voor ingevuld zijn”.

  Digitale overheid weerbaarder maken

  Cybercriminaliteit en digitale dreigingen zijn sterk toegenomen het voorbije jaar. De Vlaamse overheid investeert daarom fors in veiligheidsinfrastructuur, cybersecurity, monitoring en kwetsbaarheidsanalyses. Er wordt ook samengewerkt met ethische hackers die de overheid helpen om te screenen op kwetsbaarheden.

  “De Vlaamse overheid is tot dusver gespaard gebleven van grote incidenten op dat vlak. Maar het laatste dat je in de digitale wereld moet zijn, is naïef. We moeten rekening houden met dit nieuwe normaal en de weerbaarheid van onze vitale infrastructuur en gegevens verhogen”, aldus minister-president Jambon. 

  Meer informatie over de ICT-partners en de live stream van de persconferentie.