chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Wegenregister aangepast aan gemeentelijke fusies

  donderdag, 31 januari 2019

  Het Wegenregister is een middenschalig referentiebestand dat informatie bevat over alle openbaar toegankelijke wegen in Vlaanderen en Brussel.

  Op 1 januari kwamen er 7 nieuwe fusiegemeenten bij:  Pelt, Puurs-Sint-Amands, Lievegem, Aalter, Deinze, Kruisem en Oudsbergen. Er gebeurden daarom wijzigingen in het Wegenregister voor adressen, straatnamen en NIS-codes.

  Gebruik van het Wegenregister

  Het Wegenregister downloadt u gratis via de downloadtoepassing. Een beschrijving van de verschillende entiteiten en attributen in het Wegenregister vindt u terug in de objectcataloog

  De aangeboden wegsegmenten dragen naast statische attributen (bv. status, wegcategorie, ...) ook dynamisch gesegmenteerde attributen (aantal rijstroken, wegbreedte, wegverharding). Door bepaalde weggerelateerde informatie dynamisch toe te kennen (in het Engels: linear referencing) worden de wegsegment-identificatoren zo stabiel mogelijk gehouden.

  De data van het Wegenregister worden eveneens aangeboden via een WebMapService (WMS). De URL van deze WMS is http://geoservices.informatievlaanderen.be/raadpleegdiensten/Wegenregister/wms? . Deze WMS is ook toegevoegd aan Geopunt. Het Wegenregister is ook daar te raadplegen.

  De data van het Wegenregister raadpleegt u onder het thema ‘Mobiliteit’, categorie ‘Transport over land’ en vervolgens de dataset ‘Wegen’. De laag ‘Volledig wegennet’ toont het volledige Wegenregister. Hou er rekening mee dat de weergave afhankelijk is van het schaalniveau waarmee u werkt binnen Geopunt. De hoofdwegen worden altijd getoond. Om kleinere wegen te raadplegen, moet u meer inzoomen. 

  Naast het volledige wegennet is het ook mogelijk om de verschillende types wegen afzonderlijk toe te voegen aan Geopunt.

  Vervolgtraject

  Het Wegenregister is een product dat nu nog op zichzelf staat.  De komende jaren zal het meer en meer deel gaan uitmaken van het stelsel van authentieke geografische gegevensbronnen; de basisregisters. Om het Wegenregister up-to-date te houden moeten de andere basisregisters hun informatie over wegen bijhouden in het Wegenregister. Om dit te kunnen doen is er binnen Informatie Vlaanderen een project gestart. Het zorgt ervoor dat alle wegeninformatie op slechts één plek terechtkomt: in het Wegenregister.

  Vragen?

  Een lijst met veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ) vindt u hier.