chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Werk je met OSLO-standaarden? Deel je ervaringen!

  dinsdag, 27 oktober 2020

  Het project Open Standaarden voor Linkende Organisaties (OSLO) werkt standaarden uit voor data. Op die manier kunnen gegevens vlot worden uitgewisseld en hergebruikt. Het OSLO-team bouwt nu aan een netwerk van mensen en organisaties die met OSLO-standaarden werken. Maak je gebruik van OSLO-standaarden? Sluit je dan aan bij de OSLO-community en deel je ervaringen.

  Op dit moment heeft het team geen duidelijk zicht op wie er allemaal gebruik maakt van OSLO-standaarden. Vandaar deze oproep. Heb je ervaring met data-standaarden? Maakt je toepassing gebruik van standaarden?  Of heb je al een OSLO traject doorlopen en wil je het project in de kijker zetten? Deel dan je ervaring via mail en sluit aan bij onze community.

  Waarom gaan mensen en organisaties aan de slag met OSLO-datastandaarden?

  Iedereen die met standaarden aan de slag gaat, heeft zo zijn eigen verhaal. Deze vier redenen hieronder krijgen we vaak te horen van mensen die met data standaarden aan de slag willen. Wat is jouw reden? Vertel het ons.

  • Standaardisatie-trajecten vergemakkelijken het uitwisselen van gegevens tussen verschillende toepassingen. De efficiëntie verhoogt vanzelf.
  • Je moet de data slechts één keer capteren en dan kunnen andere administraties ze hergebruiken (“vraag niet wat je al weet”).
  • Data-standaarden zijn een hefboom voor de interbestuurlijke dialoog.
  • Een standaard stimuleert het hergebruik van informatie, ook door de private sector.

  Het verhaal van Idris Peiren, van het Agentschap Innoveren en Ondernemen

  Idris Peiren, Teamleader GIS, Agentschap Innoveren en Ondernemen, herinnert zich zijn eerste moeizame poging om een data-standaard te creëren. En hoe hij met OSLO uiteindelijk de oplossing vond:

  “We wilden de dataset GIS Bedrijventerreinen decentraal voeden door de data van de stakeholders automatisch naar ons te laten doorstromen. Aanvankelijk ontwikkelden we daarvoor een eigen standaard. Maar al gauw bleek dat het draagvlak voor die standaard onvoldoende breed was en niet afgestemd op andere standaarden. Wat wij nodig hebben is een standaard voor een grote doelgroep die bij voorkeur procedureel verankerd is. Zo kwamen we bij OSLO terecht.”

  Wil je ook je verhaal delen?

  Breng ons op de hoogte via mail digitaal.vlaanderen@vlaanderen.be.

  Meer informatie over OSLO?

  Meer informatie vind je op deze pagina.

  De volledige getuigenis van Idris lees je op deze pagina.