chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Zes genomineerden voor de wedstrijd ‘API van het jaar’ van Informatie Vlaanderen

  donderdag, 17 oktober 2019

  De jury van de wedstrijd ‘API van het jaar’ heeft gekozen. Zes boeiende projecten dingen mee naar twee awards. Een voor ‘beste API’ en een voor ‘beste toepassing van een API’. De prijzen worden uitgereikt op 27 november 2019 tijdens de nocturne op de vooravond van de Trefdag Digitaal Vlaanderen.  

  De Vlaamse overheid zet sterk in op een moderne digitale infrastructuur gebaseerd op API’s. API staat voor Application Programming Interface. Een API is een set aan definities waarmee softwareprogramma's onderling kunnen communiceren.

  Met de wedstrijd wil Informatie Vlaanderen, het digitaliseringsagentschap van de Vlaamse overheid, de API-aanpak stimuleren. Alle ondernemingen, overheidsinstanties en lokale besturen konden deelnemen.

  De wedstrijd was een groot succes. Informatie Vlaanderen ontving maar liefst 24 inzendingen. Er zaten heel wat interessante projecten tussen. De jury koos daaruit na zorgvuldig wikken en wegen drie genomineerden per categorie.  Criteria waren onder meer innovatie, administratieve vereenvoudiging, gebruiksvriendelijkheid en een link hebben met de publieke sector.

  De winnaars worden bekendgemaakt op de nocturne op woensdagavond 27 november 2019 in het stadhuis van Gent. De nocturne is een exclusief evenement voor genodigden, de avond voor de Trefdag Digitaal Vlaanderen. Administrateur-generaal Barbara Van Den Haute reikt dan de awards uit. Hieronder vind je de genomineerden per categorie in alfabetische volgorde.

  Beste API

  • LBLOD-API (Agentschap Binnenlands Bestuur)
   • In het project Lokale Besluiten als Gelinkte (Open) Data creëerde het Agentschap Binnenlands Bestuur samen met partners binnen en buiten de overheid een nieuw ecosysteem om gegevens uit lokale besluiten te delen tussen overheden en (private) hergebruikers van deze data.  De uitwisseling van de gegevens gebeurt aan de hand van een API.
  • Open Transport Data (Universiteit Gent)
   • Een routeplanner moet heel wat datasets centraliseren en integreren. Het doel van OpenTransportData.be is om deze integratie te automatiseren. Projecten hoeven dan geen duizenden euro’s te budgetteren op de technische aspecten van data-integratie. 
  • UitDatabank API-‘s (Publiq)
   • Elke organisator kan zijn evenement gratis toevoegen via de invoerinterface beschikbaar op www.uitdatabank.be. Er zijn twee API's.

  Beste toepassing van een API

  • Manyways (MORE LION en Waylay)
   • Manyways.be is een platform dat real-time data over mobiliteit verzamelt, verwerkt en inzichtelijk maakt voor zowel mobiliteitsmanagers als weggebruikers.
  • Realsmart, ecosysteem voor de vastgoedprofessional van morgen (CIB Vlaanderen vzw)
   • RealSmart is een ecosysteem in de vastgoedsector die vastgoedprofessionals ondersteunt bij het digitaal en geautomatiseerd samenstellen van verkoop- en verhuurdossiers. De vastgoedmakelaar moet vastgoedinfo niet gaan opzoeken op verschillende websites. Het ecosysteem RealSmart automatiseert dit proces. 
  • Routeplanner Slim naar Antwerpen (Stad Antwerpen)
   • Een multimodale routeplanner die verschillende vervoersmodi combineert in één traject. De gebruiker kan zijn persoonlijke voorkeuren meegeven. De routeplanner stelt de stad Antwerpen in staat om invloed uit te oefenen op het routeadvies. Hierdoor krijgt de eindgebruiker advies op maat in lijn met zijn eigen voorkeuren en de beleidsdoelstellingen van de stad. 

  Alle deelnemers werden al op de hoogte gebracht. Bedankt aan iedereen die heeft deelgenomen!

  Meer informatie? 

  Meer informatie over de wedstrijd vind je op deze pagina.