chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Zes genomineerden voor de wedstrijd ‘API van het jaar’

  woensdag, 14 oktober 2020

  De jury van de wedstrijd ‘API van het jaar’ heeft gekozen. Zes boeiende projecten dingen mee naar twee awards. Eén voor ‘beste API’ en één voor ‘beste toepassing van een API’. De prijzen worden uitgereikt op 26 november 2020 tijdens de liveshow van de Trefdag Digitaal Vlaanderen.  

  Zowel overheden, lokale besturen als bedrijven stuurden interessante en boeiende projecten in. De 7-koppige jury koos na zorgvuldig wikken en wegen drie genomineerden per categorie. Criteria waren onder meer innovatie, het gebruik van open standaarden, gebruiksvriendelijkheid en een link hebben met de publieke sector.

  Hieronder vind je de genomineerden per categorie in alfabetische volgorde.

  Beste API: 

  • Chiron (Department Mobiliteit en Openbare Werken)
   • Chiron is een centrale rittendatabank om taxiritten bij te houden. Sinds 1 januari 2020 zijn de drempels om een taxivergunning te krijgen verlaagd en mag de prijs voor een rit zelf bepaald worden. Taxibedrijven zijn wel verplicht om elke taxitrit te registreren via de Chriron Rit API.
  • POM-betaallink (Peace of Mind)
   • POM stelt een set van API’s ter beschikking die de online betaling van facturen, mogelijk maakt. Via een API-verbinding vragen ondernemingen en organisaties POM-betaallinks op. Die koppelen ze aan facturen. Klanten betalen vervolgens makkelijk via een handige betaalknop of een QR-code.
  • Telraam (Transport & Mobility Leuven)
   • Telraam geeft mensen de kans om verkeersmetingen uit te voeren. Via deze eenvoudige en innovatieve technologie registreren burgers zelf het aantal auto’s, zwaar verkeer, bussen, fietsers en voetgangers in hun straat.

  Beste toepassing van een API

  • Discimus (Het Agentschap voor Onderwijsdiensten)
   • Het Agentschap voor Onderwijsdiensten houdt via de toepassing Discimus gegevens bij over de aanwezigheden en afwezigheden van leerlingen. Daarbij maakt het agentschap gebruik van API’s die zijn ingebouwd in de softwarepakketten van scholen voor leerlingenadministratie.
  • Geoportaal Legger (Orbit Geospatial Technologies)
   • Geoportaal Legger is een veilig en gebruiksvriendelijk doorgeefluik voor de meest actuele gegevens over het kadaster, inwoners of de Verrijkte KruispuntBank Ondernemingen. Gebruikers met de nodige machtigingen consulteren de gegevens via het gegevensdelingsplatform MAGDA.
  • Ontsluiten van de EPC-rekenmotor (Vlaams Energieagentschap)
   • Bij het verhuren of verkopen van een woning is een EnergiePrestatieCertificaat (EPC) wettelijk verplicht. Hiervoor is een berekening nodig via de EPC-rekenmotor. De rekenregels zijn erg complex. Om de EPC-berekeningen toegankelijker te maken werden API's ontwikkeld die met de nodige input de officiële EPC-rekenmotor aanroepen. Zo hoeft de gebruiker niet zelf deze rekenregels te implementeren en is hij zeker dat de meest recente EPC-berekeningen uitgevoerd worden.

  Alle deelnemers werden al op de hoogte gebracht. Bedankt aan iedereen die een project indiende!

  Volg de uitreiking mee

  De winnaars van de API-wedstrijd maken we bekend op donderdag 26 november tijdens de liveshow van de Trefdag Digitaal Vlaanderen. Wil je de uitreiking meevolgen? Schrijf je dan hier in voor de Trefdag. Je vindt er meteen ook het programma van deze veelbelovende dag.

  Waarom een wedstrijd ‘API van het jaar’?

  Een API (Application Programming Interface) zorgt ervoor dat twee verschillende applicaties met elkaar kunnen communiceren. API’s laten data vlot stromen tussen toepassingen en partners en zorgen zo voor administratieve vereenvoudiging, innovatie en meer samenwerking.

  Informatie Vlaanderen wil het API-beleid in Vlaanderen stimuleren en organiseert daarom voor de tweede maal de wedstrijd ‘API van het jaar’. De wedstrijd is open voor alle ondernemingen, overheidsinstanties en lokale besturen.

  Meer informatie? 

  Meer informatie over de wedstrijd ‘API van het jaar’ vind je op deze pagina.