chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Blockchain bij de overheid

  Wat is blockchain?

  Alle uitleg krijgt u in dit filmpje.

  Maatschappelijk verwachtingen?

  De maatschappelijke verwachtingen inzake blockchain en overheid manifesteren zich voornamelijk op de kenmerken transparantie, decentralisatie, vertrouwen en waarde. Burgers en ondernemingen verwachten een open en transparante overheid. Een blockchain waarop overheidstransacties onuitwisbaar vastgelegd zijn, helpt hierbij. De aanzienlijke economische en sociale belangen bij deze transacties moeten eenduidig vastgelegd worden. Belanghebbenden zoals burgers en ondernemingen moeten ze kunnen controleren en auditeren.  Hierin kan blockchain met zijn onuitwisbare keten van informatieblokken een belangrijke rol spelen.

  Blockchain helpt ook vertrouwen te ontwikkelen in contexten waarin er traditioneel weinig vertrouwen is door tegengestelde of concurrentiële economische, sociale of politieke belangen. En dit zonder het instellen van een gecentraliseerde beheerder of controle. De decentralisatie van overheidsprocessen moet ook een lichtere overheid opleveren. Burgers en overheden controleren en beheren eigen data en informatie. Het transparant beheer van virtuele waarde-objecten moet ook meer en efficiëntere mogelijkheden bieden bij het toekennen van subsidies of het beheren van interne financiële overheidsstromen.

  Waarom houden we deze technologie in de gaten?

  Blockchain is een concept waarmee je zonder tussenpersoon betrouwbare overeenkomsten kunt sluiten. Blockchain kan overheidsprocessen en taken potentieel disruptief veranderen door de toepassing van intrinsieke kenmerken als transparantie, vertrouwen, decentralisatie, smart contracts, waarde-beheer en onuitwisbaarheid. Blockchain maakt het mogelijk om de gecentraliseerde monolieten van overheidsinformatie en –werking te doorbreken en te vervangen door een gedecentraliseerd netwerk van partners. Daarmee werken we op een transparante manier samen en beheren en delen we waarde-objecten.

  Met de toepassing van de blockchain-concepten evolueren we naar een slankere overheid. Die deelt als partner binnen een netwerk of eco-systeem diensten, waarden en vertrouwen met andere organisaties, ondernemingen of burgers. Via de smart contracts of smart applicaties laten we bepaalde dienstverlening of subsidies slimmer verlopen via het decentrale netwerk. En dit op een transparante en geautomatiseerde manier.

  Deze technologie of eerder concept is vrij jong, maar heeft wereldwijd veel interesse en enthousiasme opgewekt bij burgers, burgerorganisaties, ondernemingen, dienstverleners en overheden. mag in deze (r)evolutie niet ontbreken. De Vlaamse overheid onderzoekt actief en proactief deze technologie en maakt ze klaar voor productie.

  blockchain overheid