chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  FLEPOS historiek

  Huidig systeem

  Geodetische informatie (van ETRS89 naar Lambert BD-72)

  Voor de transformatie naar Lambert BD-72 moet u een transformatieprocedure uitvoeren zoals beschreven door het NGI.

  Voor vragen in verband met de implementatie van de transformatie in je GPS-ontvanger, contacteer je het best je GPS-verdeler.

  Transformatieparameterset NGI

  Het NGI heeft op basis van de 4.200 punten waarvan zowel de Lambert72-coördinaten, de TAW-hoogtewaarde als de ETRS89-coördinaten nauwkeurig gekend zijn, een nieuwe transformatieprocedure uitgewerkt. Het betreft één transformatieparameterset voor gans België aangevuld met een correctiegrid voor planimetrie en een conversieoppervlak voor de hoogte. 
  Meer informatie vind je terug op de geodetische webpagina's van het NGI. De standaardafwijking op de transformatie is beperkt tot 1,2 cm in planimetrie en tot 2 cm in altimetrie. 

  Geodetische informatie (van ETRS89 naar Lambert 2008)

  Het NGI heeft naast het Lambert72 systeem in 2005 een nieuw Lambert2008-systeem uitgewerkt. Dit systeem is rechtstreeks gebaseerd op de GRS80-ellipsoïde en behoeft geen extra correctiegrid voor planimetrie.

  Meer informatie vind je terug op de geodetische webpagina's van het NGI

  Nieuw hoogtecorrectiegrid van het NGI voor GNSS-ontvangers

  Het Nationaal Geografisch Instituut (NGI) kondigde op 1 augustus 2018 aan dat de hoogtewaarden van alle waterpasmerktekens zijn geactualiseerd (http://www.ngi.be/Common/Wijzigingen_ref_H_aug18.pdf).

  Zo is ook het hoogteconversiemodel ‘hBG03’ bijgewerkt dat u gebruikt in GNSS-ontvangers voor het bepalen van de hoogte in Tweede Algemene Waterpassing (TAW). Dit nieuwe model ‘hBG18’ vervangt u ten gepaste tijde in uw GNSS-ontvanger voor het werken met FLEPOS. De leverancier van uw toestel levert hiervoor het juiste bestand in het merkspecifieke formaat aan. Let op: tussen het hoogtecorrectiemodel ‘hBG03’ en het nieuwe ‘hBG18’ komen in bepaalde zones in Vlaanderen verschillen voor van zo’n 4 cm in hoogte.  

  Vandaar dat u best zorgvuldig bijhoudt welke projecten u nog met het oude hoogtecorrectiemodel moet inmeten en welke met het nieuwe. Stem de omschakeling af in samenspraak met uw opdrachtgever(s)  (lopende opdrachten, werven, bestekken, en dergelijke). Voor de machinesturing bij de landbouw heeft een aanpassing weinig impact.