chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Hoe verloopt de GRB-actualisatie in de toekomst?

  Sinds 2015 is de Basiskaart Vlaanderen (GRB) de authentieke gegevensbron voor grootschalige topografie in Vlaanderen. Digitaal Vlaanderen zet hiervoor sterk in op een kwalitatief beheer en bijwerking van deze bron op vlak van juistheid, nauwkeurigheid, volledigheid en actualiteit.  We willen nu verder inzetten op de versnelling van de bijhouding van de Basiskaart Vlaanderen (GRB). Dit zorgt voor een meer actuele Basiskaart, wat alle gebruikers ten goede komt. 

  Bijhouding via managed services

  De huidige bijhoudingsprocessen van de Basiskaart werden voor alle gemeentes opgezet sinds 2006. Voor elke gemeente bestaan momenteel 6 bijhoudingsprocessen (Terreinupdate, Bijhouding binnengebieden, Globale bijhouding, Kadastralisatie, Adp-update en Inpassen as-builtplannen). Deze bijwerkingen worden grotendeels uitgevoerd via overheidsopdrachten en dit per gemeente. De planning van deze processen en de kwaliteitscontrole gebeurt bij Digitaal Vlaanderen.

  Door onder meer de nood aan optimalisatie en vereenvoudiging, de vraag naar het versnellen van de bijhouding, en de nood aan een samenwerking met de markt op langere termijn, heeft Digitaal Vlaanderen het initiatief genomen om een 'nieuwe bijhouding' op te zetten: Bijhouding via managed services. Hierbij zal 1 dienstverlener verantwoordelijk zijn voor de ganse bijhouding (die alle huidige processen omvat, inclusief het hergebruiken van as-builtplannen waarop Digitaal Vlaanderen blijft inzetten) in een grote zone (ongeveer 1/5 van Vlaanderen) en zelf instaan voor de planning op basis van contractueel afgesproken actualiteitsvereisten , die varieert naargelang het type GRB-object. Deze actualiteitsvereisten zijn in overleg met de GRB-partners vastgelegd (zie onderstaande tabel). De termijn voor een individuele anomalie begint te lopen van zodra deze binnenkomt bij Digitaal Vlaanderen. In tegenstelling tot de huidige bijhoudingsprocessen (waarin anomalieën van een gemeente worden opgespaard tot een nieuwe procescyclus begint te lopen) wordt een anomalie dus direct in de bijhouding opgenomen. De dienstverlener dient zijn planning hierop te organiseren. Door op deze manier tewerk te gaan, zal de bijhouding van het GRB sneller verlopen. 

  Actualiteitsvereiste

  GRB-object of type mutatie (ingetekend als anomalie)

  3 maanden

  Aanleg nieuwe weg

  6 maanden

  Gebouw aan de grond opmeetbaar vanaf het openbaar domein

  Heraanleg van een weg

  Windturbine

  Cabine

  Weg as

  9 maanden

  Weginrichting (vb. putdeksel, verkeersdrempel)

  12 maanden

  Overige objecten in het openbaar domein

  18 maanden

  Overige objecten gelegen in het binnengebied (vb. spoorbaan, watergang, gebouwen niet aanmeetbaar vanaf het openbaar domein)

  Actualiteitsvereisten van melding tot bijwerking voor terreingegevens in de Basiskaart Vlaanderen (GRB) 

  Testfase

  Deze nieuwe manier van bijhouding betekent een grote verandering, zowel voor Digitaal Vlaanderen als voor de dienstverleners, die via overheidsopdrachten instaan voor de uitvoering van de bijhouding. Daarom is voor deze omschakeling een testfase voorzien. Deze testfase zal lopen van 1/12/2021 tot 30/09/2022. In de testfase worden 39 gemeentes onderverdeeld in 4 percelen. Elk van deze percelen zal worden toegewezen aan een dienstverlener, die voor dit perceel de nieuwe bijhouding zal toepassen. De planning van de bijhouding in deze gemeentes zal dus gedurende de testfase niet in het stand van zaken rapport te zien zijn, aangezien de planning door de dienstverlener wordt bepaald. Van zodra in een testgemeente de huidige traditionele bijhouding is afgelopen, zal in het rapport ‘Planning van de bijhouding’ bij de kolommen met betrekking tot Terreinupdate (TU), Globale bijhouding (GTU) en Binnengebieden de opmerking 'Testfase' verschijnen. Voor de actuele bijwerkingen in de gemeentes in kwestie gedurende die periode (rapport actuele toestand basiskaart), onderzoeken we nog de mogelijkheden tot rapportering. De updates verschijnen in het GRB-product van zodra ze verwerkt zijn, waardoor er een continue update is van het GRB in de testgemeentes.

  Voor de overige gemeentes zal de bijhouding en de rapportering blijven verlopen zoals gekend.

  ""

  Gemeentes opgenomen in de testfase:

  • Perceel 1 Kust (Knokke-Heist, Damme, Brugge_A, Blankenberge, Zuienkerke, Jabbeke, De Haan, Bredene, Oudenburg, Oostende)
  • Perceel 2 Midden Oost-Vlaanderen (Deinze, Gent_C, Sint-Martens-Latem, De Pinte, Merelbeke, Oosterzele, Nazareth, Kruisem, Zulte, Gavere)
  • Perceel 3 Waasland (Gent_A, Wachtebeke, Temse, Hamme, Moerbeke, Stekene, Sint-Niklaas, Waasmunster, Sint-Gillis-Waas)
  • Perceel 4 Hageland (Aarschot, Holsbeek, Herent, Leuven, Lubbeek, Bierbeek, Boutersem, Tienen, Hoegaarden, Rotselaar)

  Uitrol voor Vlaanderen

  We plannen de nieuwe bijhouding voor gans Vlaanderen uit te voeren vanaf tweede kwartaal 2023.

  Vanaf dan zal er een nieuwe vorm van rapportering worden geïntroduceerd. 

  Het aanleveren van meldingen en as-builtplannen blijft ook in de toekomst belangrijk 

  In de vernieuwde bijhouding blijft het ook belangrijk dat meldingsplichtigen (dat zijn onder meer de steden en gemeenten, nutsbedrijven, lokale overheden) maar ook andere gebruikers actief blijven melden via het GRB-meldingssysteem. Indien we op de hoogte zijn van fouten, onvolledigheden en mutaties kunnen we sneller, gerichter en efficiënter de Basiskaart Vlaanderen (GRB) actualiseren.

  Ook het aanleveren van GRB-conforme as-builtplannen door opdrachtgevers van spoor-, water- en weginfrastructuur blijft vandaag en in de toekomst belangrijk voor de bijhouding van het GRB. Door het gebruik van as-builtplannen hanteren we het principe ‘eenmalige inwinning, meervoudig gebruik’. Het recupereren van as-builtplannen vormt een aanvulling op de bijhouding via managed services. Door as-builtplannen te integreren in het GRB wordt de doorlooptijd tussen de uitvoering van de werken en het ter beschikking stellen van een actueel GRB korter.