chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  MAGDA: E-invoicing

  Elektronisch factureren

  E-invoicing of e-facturatie is de digitalisering van het facturatieproces.

  Het uitwisselen van elektronische facturen tussen overheden en bedrijven gebeurt in België via het federale Mercurius platform. Dit platform voorziet in webdiensten waarmee je als overheid e-facturen van leveranciers kunt ophalen, of waarmee je e-facturen kunt verzenden.

  Alle publieke actoren in Vlaanderen krijgen toegang tot het Mercurius platform via de e-invoicing diensten van het MAGDA platform.

  De nieuwe Simpl.ePRIOR dienst

  Eind 2018 werd het Mercurius platform omgebouwd en biedt een nieuwe webdienst Simpl.ePRIOR aan. Deze vervangt de functionaliteit van de huidige ‘customer’ en ‘e-ordering’ webdiensten. Nieuw hieraan is dat je met deze dienst niet enkel inkomende maar ook uitgaande elektronische facturen en creditnota’s  kan behandelen. Simpl.ePRIOR ondersteunt ook e-ordering en e-catalogue. Daarenboven ondersteunt deze dienst de Europese norm PEPPOL BIS V3.

  PEPPOL is het internationaal netwerk voor e-procurement en e-invoicing. Mercurius is binnen dit netwerk het ‘Access Point’ voor de overheid.

  Sterk aanbevolen vanaf 1 april 2019

  Elke overheid moet conform de Europese Richtlijn 2014/55/EU in staat zijn e-facturen die aan de Europese norm voldoen te ontvangen en te verwerken.  Door gebruik te maken van Simpl.ePRIOR en MAGDA bent u in regel met deze Europese Richtlijn.

  Het is sterk aanbevolen uiterlijk tegen 1 april 2019 gebruik te maken van Simpl.ePRIOR en MAGDA. Overheden die reeds voor 2019 gebruik maakten van de vroegere Mercurius webdiensten moeten daarvoor overschakelen naar de nieuwe Simpl.ePRIOR dienst.

  De huidige e-invoicing webservices (customer service, e-ordering) blijven nog een tijdje parallel draaien tot een nog nader te bepalen tijdstip.

  Technische informatie

  Technische informatie voor de nieuwe MERCURIUS Simpl.ePRIOR webdiensten
  (vanaf 15 december 2018)

  Aansluiten op het MAGDA-platform

  Voor het aansluiten op het MAGDA-platform voor e-invoicing moet je een aantal administratieve en technische stappen doorlopen. Daarvoor volg je de aansluitingsprocedure e-procurement.