chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Smart Cities

  Volgens wikipedia is een "Een slimme stad (smart city)" een stad waarbij informatietechnologie en het internet der dingen gebruikt worden om de stad te beheren en te besturen. Hierbij gaat het zowel om de administratie als om de voorzieningen zoals bibliotheken, ziekenhuizen, het transportsysteem en de nutsvoorzieningen.

  Smart City

  Doel van een slimme stad is de levenskwaliteit te verhogen door de stad efficiënter te organiseren en de afstand tussen de inwoners en het bestuur te verkleinen. Alle onderdelen van de stad zijn verbonden via een netwerk van sensoren, internet en hoogstaande technologische apparaten met als motor het internet der dingen. Dit maakt niet alleen een beter bestuur mogelijk, maar laat het bestuur ook toe om de inwoners in de gaten te houden, wat meteen de keerzijde is van de smart city.

  Waarom houden we deze technologie of trend in de gaten?

  Het smart city programma hangt nauw samen met hoe we de AIV dienstverlening uitrollen naar de steden en gemeenten (minimaal de 13 Vlaamse centrumsteden en de directe gemeenten binnen het omliggende stedelijke gebied). Deze dienstverlening gaat over het aanbieden van onze gegevens om een efficiënt beleid mogelijk te maken, maar ook over het ter beschikking stellen van deze gegevens aan de private sector om slimme dienstverlening vanuit de markt te creëren. Het programma is extern gericht naar andere overheden en de private sector en gaat zowel over het verhogen van gebruikerscomfort, betere en meer accurate informatie als over collaboratief beleid via co-creatie.

  Het huidige smart city programma omvat een 2 tal Europese projecten die vandaag lopen en die volledig extern worden gefinancierd (EU Commissie).

  • Corona EU project
  • PoliVisu project

  Het Corona project heeft een link met stedelijke luchtkwaliteitsmeting via sensoren en het publiceren van deze gegevens als open data (Vlaamse open data strategie & implementatie van de Inspire richtlijn).

  PoliVisu speelt zich af in de context van het gebruik van open data binnen de beleidscyclus gebruik makend van co-creatie processen met Burgers. Binnen PoliVisu zal ook een Vlaamse case worden uitgewerkt rond de visualisatie van ANPR gegevens.

  In het kader van ANPR data zal worden samengewerkt met het MAGDA-team die nu al gegevens verwerkt in het kader van Lage Emissie Zones (in Antwerpen vandaag in Mechelen en Gent mogelijks in de toekomst). Dit project hangt eveneens samen met het Smart Flanders programma van ABB.

  De meerwaarden van het programma ligt in de ondersteuning die het biedt op het ontwikkelen van Vlaanderen als smart kennisregio met slimme data gebaseerde toepassingen en de bijdrage tot Vlaanderen radicaal digitaal. Via het smart city programma worden de principes van Vlaanderen radicaal digitaal ook toegepast op slimme devices die data leveren (vb. ANPR camera’s, luchtkwaliteitssensoren, geluidsensoren,…) en devices die de maatschappij efficiënter laten functioneren (sensoren in publieke vuilbakken, parkeersensoren,…). Vlaanderen & Brussel dienen als één smart regio beschouwd te worden met 7 miljoen inwoners waarbij smart city oplossingen geïntegreerd worden over de grenzen van de individuele steden heen.

  Maatschappelijk verwachtingen?

  De maatschappelijk verwachtingen liggen voor PoliVisu vooral op co-creatie van lokaal beleid door ondersteuning bij het beleidsproces door gebruik te maken van nieuwe (big) overheidsdata ter ondersteuning van beleid. Het maatschappelijk belang van Corona ligt in het verkennen van de mogelijkheden om tot kwaliteitsvolle en betrouwbare big data metingen te komen van luchtkwaliteit via luchtkwaliteitssensoren.

  Het Smart Flanders programma heeft tot doel om de 13 centrumsteden en de VGC te leren omgaan met nieuwe smart city gerelateerde datastromen door het effectief gebruiken van nieuwe datastromen in de dagdagelijkse dienstverlening. Op die manier worden de steden begeleid bij de uitbouw van hun smart city via nieuwe datamanagement tecghnieken.

  Verdere verwachtingen ten aanzien van het programma is de uitbouw van een meer leefbare samenleving, waarbij een grote groep van gebruikers toegang heeft tot de nieuwe informatie toepassingen (democratisering van het aanbod), respect voor de privacy en het aanbieden van de dienstverlening via open platformen.