chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.
  “We maakten een toepassing die data en producten van Informatie Vlaanderen combineert. Eén zoekopdracht is nu voldoende voor een makelaar om informatie te verzamelen voor een vastgoeddossier.”
  Bart Van Der Schueren, Oris

  Wat is Oris?

  “Oris is de informatiepoot van CIB-immobiliëngroepen. We maken software voor makelaars.”

  Waarvoor gebruiken makelaars data van Informatie Vlaanderen?

  “Vastgoedmakelaars moeten een vastgoeddossier opmaken als ze een woning willen verkopen. Is er recht van voorkoop, ligt de woning in overstromingsgevoelig gebied?

  Wij hebben een toepassing gemaakt. We gebruiken het  Centraal Referentieadressenbestand (CRAB) en het percelenregister: het gaat om unieke sleutels om vastgoedinfo op te vragen. Dit laat toe om makkelijk andere bronnen te consulteren. We gebruiken bijvoorbeeld ook de RVV-webservice. Op basis van het adres vragen we info op: ligt het in overstromingsgevoelig gebied, is het onroerend erfgoed? De info verwerken makelaars in een dossier.

  Vroeger moesten ze verschillende bronnen combineren om aan dezelfde info te komen. Verschillende websites, verschillende kaarten. Nu is een zoekopdracht voldoende. De basiskaart Vlaanderen (GRB) gebruiken we als onderlaag. Het CRAB gebruiken we ook voor vakantiewoningen aan de kust. Dan zijn de adressen meteen juist. Vroeger gebruikten we daarvoor zo’n standaardlijst van de post.”

  Wie kan de toepassing gebruiken?

  “De tool is enkel voor vastgoedmakelaars. Je geeft het adres in en je hebt alle info. Dit is een nieuwe tool sinds een tweetal maanden. Elke maand hebben we 4.000 uittreksels. Het is dus een populaire tool om info op te vragen. De toepassing is erg gebruiksvriendelijk. Via vastgoedinfo en vastgoedloket.be vraag je alle info centraal op.”

  Wat staat er nog op de agenda?

  “We zitten ook in de werkgroep gebouwenregister. Als het register er is kunnen we info over gebouwen opvragen. “