chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Infosessies gezondheid

  Automatische Externe Defibrillator (AED)

  Elk jaar sterven duizenden mannen en vrouwen in Vlaanderen aan een hartaanval. Een onmiddellijke tussenkomst met basale reanimatie kan dit dodental aanzienlijk verlagen. Basale Reanimatie bestaat uit twee grote acties: borstcompressies (om bloed rond te sturen) en beademingen (om de longen van zuurstof te voorzien). Basale reanimatie kan schade aan vitale organen voorkomen.

  In de meeste gevallen zal reanimatie alleen het hart niet opnieuw doen kloppen. Een correct uitgevoerde reanimatie (voornamelijk borstcompressies), maakt wel dat pogingen tot defibrillatie effectiever zijn.

  AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Een AED is een apparaat waarmee men een elektrische schok aan het hart kan toedienen indien er sprake is van een levensbedreigende circulatietoestand (hartstilstand). Het hart zal na de stroomstoot proberen weer een eigen hartritme te krijgen. Nog voor de ziekenwagen ter plaatse is, kan men al beginnen met defibrilleren.

  Een AED vergroot de overlevingskansen van een slachtoffer met een levensbedreigende circulatiestilstand aanzienlijk. Indien een burgerhulpverlener met een AED binnen 2 minuten de eerste stroomstoot toedient, stijgt de overlevingskans tot 80%.

  Infosessie AED

  De Gemeenschappelijke Dienst voor Preventie en Bescherming organiseert regelmatig infosessies over het gebruik van een AED-toestel. Tijdens de cursus leren de deelnemers alles over de theoretische richtlijnen van de Europese Reanimatie Raad voor reanimeren. De vervolgcursus Oefensessie AED gaat dieper in op het praktische gebruik van een AED-toestel.

  De cursus geldt niet als jaarlijkse bijscholing voor het EHBO-brevet. Praktische informatie over de infosessie AED kan je hier vinden.

  Wens je binnen jouw dienst of entiteit voor een groep collega's deze opleiding te organiseren? Neem dan contact op met de Gemeenschappelijke Dienst voor Preventie en Bescherming ehbo@kb.vlaanderen.be.  


  Oefensessie AED

  Wie na het volgen van een infosessie AED zijn kennis wil uitbreiden, kan deelnemen aan de vervolgopleiding Oefensessie AED.

  Tijdens deze cursus leer je in een kleine groep van 6 tot 10 personen alles over het correcte gebruik van een AED-toestel. De volledige oefensessie duurt 3 uur.

  Hieronder vind je alvast de data van de bijkomende oefensessies in 2017.

  Boudewijngebouw-Brussel:

  VAC-Hasselt:

  VAC-Antwerpen:

  VAC-Gent:

   VAC-Leuven:


  Min. aantal deelnemers: 6, max. aantal deelnemers: 10

  De opleiding geldt niet als jaarlijkse bijscholing voor het EHBO-brevet.

  Praktische informatie over de oefensessie AED kan je hier vinden.

  Wens je binnen jouw dienst of entiteit voor een groep collega's deze opleiding te organiseren? Neem dan contact op met de Gemeenschappelijke Dienst voor Preventie en Bescherming via ehbo@kb.vlaanderen.be.

  Opleidingen EHBO: basis en bijscholingen

  Op het vormingsweb vindt u een overzicht van de opleiding EHBO- basis en bijscholingen

   

  Contact

  Team Gezondheid
  Gemeenschappelijke Dienst voor Preventie en Bescherming (GDPB)
  Departement Kanselarij en Bestuur
  Boudewijnlaan 30 bus 44, zone 4C
  1000 Brussel
  tel.: 02 553 01 22
  gdpb@kb.vlaanderen.be
  ehbo@kb.vlaanderen.be