chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Interpretatie bij VPS: geen maaltijdvergoeding binnen straal van 5 km / 25 km van woon-of standplaats

  Interpretatie bij art. VII 82, §3, eerste lid

  Vraag:

  Er wordt geen maaltijdvergoeding toegekend voor dienstreizen binnen een straal van vijf kilometer vanaf de stand- of woonplaats, of binnen een straal van 25 kilometer als het personeelslid zich verplaatst met een motorvoertuig.

  Hoe interpreteren we het feit dat een personeelslid ca 100 km heeft rondgereden voor de uitvoering van terreinwerk in de omgeving van een locatie die minder dan 25km (17km om precies te zijn) van zijn werkplaats ligt?

  Antwoord:

  De totale afstand aan dienstverplaatsingen die het personeelslid aflegt binnen de vastgestelde straal van 25 km (voor motorvoertuigen) is op zich niet determinerend voor het al dan niet toekennen van een forfaitaire maaltijdvergoeding.

  Voor het bepalen van de afstand, zo ook de 5- en 25 kilometergrens, wordt de werkelijke afstand genomen, waarbij onder ‘werkelijke afstand’ moet worden verstaan de afstand van het traject dat het meest efficiënt is rekening houdend met zowel de factor reistijd (snelste route) als met de factor afstand (kortste route).

  Of nog, als men voorliggend geval betrekt op de ratio legis van deze 5 km/25 km grens: ook als betrokkene 100 km aflegt binnen een straal van 5 km/25 km van zijn woon- of standplaats, kan hij zich naar zijn woon- of standplaats begeven om een maaltijd te nuttigen.

  naar boven