chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Kader webtoegankelijkheid

  Websites van de Vlaamse overheid moeten momenteel toegankelijk zijn volgens de AnySurfer-normen. Dit staat zo bepaald in de Omzendbrief DVO/BZ/P&O/2008/2Bis. We moeten echter streven naar toegankelijkheid volgens de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG),  niveau AA om echt toegankelijk te zijn. Al deze criteria zijn vastgelegd om websites en inhoud op websites toegankelijker te maken. Meer informatie over alle criteria en over de Europese richtlijn vind je op de pagina over de toegankelijkheidscriteria.

  Doelstelling

  Het doel van toegankelijke websites en toegankelijke mobiele applicaties is eerst en vooral om iedereen digitaal verder te kunnen helpen, zodat de burger geen onnodige extra moeite moeten leveren om de gewenste informatie te verkrijgen. De doelstelling Radicaal Digitaal wil immers alle informatie digitaal aanbieden, maar wel op zo’n manier dat de burger in staat is de overheid te begrijpen en omgekeerd.  Digitalisering mag geen uitsluiting worden. Toegankelijkheid is hierin een eerste stap; een stap naar goede dienstverlening.

  Toegankelijkheid voor iedereen

  Mensen met een handicap (circa 15% van de populatie) zouden de nodige informatie altijd en overal moeten kunnen vinden. De overige 85% van de bevolking heeft echter ook baat bij toegankelijke websites en mobiele applicaties: een steeds groter wordende groep van ouderen is niet opgegroeid in het digitale tijdperk, maar wordt wel geconfronteerd met een radicaal digitale samenleving én overheid. Ook digitale surfers en mensen met een andere moedertaal dan het Nederlands ondervinden voordelen van toegankelijke websites. Op een toegankelijke website is informatie overzichtelijk en eenduidig. Het is cruciaal om op een snelle manier de juiste info te vinden, die duidelijk en zichtbaar is.

  Samenwerking

  Toegankelijkheid van websites en mobiele applicaties is een onderwerp dat zowel een link heeft met (digitale) dienstverlening als met e-inclusie en handicap. Voor dit onderwerp werkt de dienst Diversiteitsbeleid dan ook samen met het Agentschap Informatie Vlaanderen en de dienst Gelijke Kansen van het Agentschap Binnenlands Bestuur.