chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
    Terug naar overzicht Stuur een e-mail

    Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
    U ontvangt een kopie van uw bericht.

    Terug naar overzicht Chat met ons
    Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
    Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

    Kwitten? Kappen met Wegwerp Is Top

    Looptijd: 18 nov 2021 tot 31 dec 2021

    Dominique Van Malder gaf op 17 november het startschot voor de kwitcampagne in zijn kwitkot aan het Meerdaalwoud in Oud-Heverlee. Een kwitkot? Dat is een frituur zonder wegwerpmateriaal, waarbij de bezoekers hun eigen potje meebrengen of een herbruikbaar frietbakje krijgen.

    Kwitten
    Van de verpakkingen bij afhaalmaaltijden tot bekers en groente- en fruitzakjes: veel producten werpen we na één keer gebruiken weg. In het beste geval kunnen we die producten netjes sorteren om vervolgens deels te recycleren. Maar wat we niet recycleren, verbranden we. En wat niet in de vuilnisbak belandt, wordt zwerfvuil.

    In 2020 steeg de hoeveelheid huishoudelijk restafval nog met 5%. 40.000 ton extra restafval tijdens een jaar waarin COVID ons een paar keer in ons kot hield. In die berg restafval zitten heel wat eenmalige verpakkingen en andere producten die we na één keer gebruiken weggooien. Gelukkig bestaan er haalbare herbruikbare alternatieven.

    Vlamingen zijn kwitters!
    70% van de Vlamingen gebruikt in de supermarkt een herbruikbare draagtas en op evenementen zijn herbruikbare bekers intussen ingeburgerd. Plastic rietjes, roerstokjes, wattenstaafjes, bordjes en bestek voor eenmalig gebruik kunnen we zelfs niet meer kopen. En zo kwitten we allemaal al minstens een beetje. Maar we kunnen nog veel vaker kwitten.

    Thuis verklapt je vuilniszak wat je vaak wegwerpt. Voor een groot deel van dat afval bestaan herbruikbare alternatieven. Kraanwater drinken zorgt voor minder plastic flessen, en heel wat groenten en fruit kun je best lang bewaren zonder verpakking.

    Tijdens het winkelen is wegwerp vermijden ook heel vaak mogelijk. Dat start al als je de deur buitenstapt. Vergeet je je herbruikbare boodschappentas niet? In de winkel kun je kiezen voor groenten en fruit in bulk en navulbare producten. Je groenten en fruit steek je misschien al in een herbruikbaar netje.  Of wist je dat je in steeds meer winkels je eigen fles afwasmiddel, shampoo … steeds opnieuw kunt bijvullen? Dat scheelt een pak wegwerpverpakkingen.

    Campagne
    Kwitten kunnen we allemaal. Thuis, onderweg en op evenementen. Het kwitkot vormde het startschot voor een campagne die burgers en bedrijven moet stimuleren om minder wegwerp te gebruiken. De campagne prikkelt met ‘flauwe’ woordgrappen om stil te staan bij ons wegwerpgedrag en zet haalbare herbruikbare oplossingen in de schijnwerpers.

    De campagne loopt vanaf 18 november op de radio, op Facebook en Instagram en zal ook her en der opduiken in het straatbeeld.

    Praktisch
    Surf voor meer info en campagnemateriaal naar www.kwitten.be. Hier vind je de video met Dominique Van Malder. En hier vind je een compilatievideo met de beste 'flauwe' mopjes.

     

    Campagnemateriaal