chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Maak de genderklik

  Looptijd: 21 mrt 2018 tot 30 jun 2018

  De nieuwe website Genderklik.be wil het thema gender tastbaar maken bij iedereen. Het online platform wil niet alleen informeren over gender, maar ook een plek zijn voor vragen en discussies. 

  Roze en blauw
  Roze is voor meisjes. Blauw is voor jongens. Meisjes spelen met poppen. Jongens ravotten. Boys will be boys, uiteindelijk. Of toch niet? Onbewust – en onterecht – linken we bepaalde eigenschappen, normen en verwachtingen aan mannen of vrouwen. Met dat hokjesdenken wil Genderklik.be komaf maken.

  Genderverwachtingen kunnen erg dwingend zijn en mensen in een strakke genderrol duwen. Zodra je tot het besef komt dat gender om maatschappelijke mechanismen gaat die een invloed hebben op je leven, maar waartegen je ook kunt reageren, heb je de genderklik gemaakt. Want mannen mogen ook tetteren en vrouwen kunnen ook lullen. Vrouwen kunnen ook van pinten houden en sommige mannen kijken ook graag door een zachtroze bril. Jongens kunnen prima ballerina's zijn en ook meisjes kunnen een wiskundeknobbel hebben.

  Hoe werkt gender?
  Gender is een veranderlijk fenomeen dat afhankelijk is van plaats, tijd en cultuur. Mensen zijn actieve deelnemers als het gaat om de ontwikkeling van gendernormen, wat maakt dat ze ook actieve deelnemers kunnen zijn in het doorbreken ervan. Gender is niet iets dat gewoon bestaat. Door je interactie met anderen geef je mee vorm aan wat gender is en wat gender inhoudt. Je ‘doet’ gender, wat wil zeggen dat je stereotypen mee in stand kunt houden, maar net zo goed kunt doorbreken.

  Het is niet eenvoudig om zomaar af te stappen van denkbeelden die je een leven lang meekrijgt vanuit verschillende hoeken. Om de genderklik te kunnen maken, moet je dus verder leren, durven en willen kijken dan wat je zelf gezien en ervaren hebt. Om dat te doen, moet je soms even stilstaan bij hoe die clichés in je denken terechtgekomen zijn.

  Je vindt het campagnefilmpje op https://www.youtube.com/watch?v=ECzu0WoF7WY . Voor meer informatie kun je surfen naar www.genderklik.be.

   

  Campagnemateriaal