chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Wanneer en hoe gebruik je een mondmasker?

  Mondmaskers blijven een belangrijke rol spelen bij de coronamaatregelen. Ontdek wanneer ze je nog moet dragen en hoe hoe je ze juist gebruikt.

  Wanneer gebruik je een mondmasker?

  Een mondmasker gebruik je:

  • als je het openbaar vervoer neemt. De maatregel geldt voor iedereen vanaf 12 jaar.  
  • op straat en in de openbare ruimte op plaatsen waar het dragen van mondmaskers volgens lokale richtlijnen verplicht is. 
  • als je tijdens het werk op kantoor of op het terrein geen 1,5m afstand kan houden en er geen andere (collectieve) beschermingsmiddelen zijn.
  • in de kantoorgebouwen van de Vlaamse overheid is het dragen van mondmaskers verplicht:
   • in de publieke zones (vanaf de toegangsdeuren van het gebouw tot aan de toegangspoortjes naar de kantoorzone)
   • bij verplaatsingen in de kantoorzone en wanneer je geen fysieke afstand van 1,5 meter kunt garanderen
   • in de restaurants, koffiebars en broodjesbars, behalve wanneer je aan tafel zit om te eten of drinken
   • op weg naar en van de vergaderzalen in de publieke zone, tot je gaat zitten  
   • in de auditoria in de grote kantoorgebouwen en in de toegewezen zone (Ellips) van DBRC (dienst van de bestuursrechtscolleges)

   In de kantoorzone moet je bij verplaatsingen een mondmasker dragen. Zit je neer? Dan hoeft het niet, behalve wanneer je geen fysieke afstand van 1,5 meter kunt garanderen.  

   Je bent verplicht om steeds een mondmasker (veilig) bij te hebben, zodat je dit waar nodig meteen kunt opzetten. Het blijft belangrijk om de huidige richtlijnen strikt te volgen. Wanneer meerdere mensen samen zijn in een beperkte ruimte, zeker wanneer die niet met buitenlucht geventileerd kan worden of als de afstand van 1,5 meter niet steeds gegarandeerd kan worden, wordt sterk aangeraden om wel een mondmasker te dragen. 

   Een mondmasker dragen is een aanvulling op eerdere richtlijnen. Op info-coronavirus.be staat geactualiseerde informatie over het gebruik van mondmaskers.

   Wie zelf aan de slag wil om een stoffen mondmasker te maken, kan terecht op www.maakjemondmasker.be. Sjaals, buffs en bandana's zijn niet toegestaan als alternatief voor het mondmasker.

   Waar bewaar je je mondmasker het best?

   • Laat je mondmasker niet zomaar rondslingeren, stop het ook niet los in je broekzak of portefeuille. Zo komt het wel heel makkelijk in contact met bacteriën of andere stoffen die je liever niet op je mondmasker krijgt. 
   • Bewaar je masker het best zo steriel mogelijk in een afsluitbaar plastic of stoffen zakje of in een envelop. Let erop dat je ook een verschillend zakje hebt voor je proper masker en je gebruikt masker, mocht je met verschillende maskers de deur uitgaan.
   • Wanneer je je mondmasker wegstopt in een zakje, plooi dan de binnenkant van het masker tegen elkaar. Zo komt enkel de 'vuile' buitenkant in aanraking met een ander oppervlak. 
   • Wanneer je je mondmasker tussendoor even zou willen afzetten om te eten of iets te drinken bijvoorbeeld, legt je het best met de buitenkant naar beneden op een schone plaats die achteraf kan worden schoongemaakt. Je kan het ook bij de linten of elastieken vasthouden.

   Wasvoorschriften

   Stoffen comfortmaskers zijn goed voor ongeveer 10 tot 20 wasbeurten. Dat hangt af van het type mondmasker:

   • Mondmaskers voor 10 wasbeurten: 1 laag stof, geen plooitjes in de stof
   • Mondmaskers voor 20 wasbeurten: 2 lagen stof, mogelijkheid om filter in te schuiven, wel plooitjes in de stof

   Je kan het mondmasker met of zonder filter gebruiken. Naast filters die ter beschikking gesteld worden door de federale overheid, kan je ook voor alternatieve filters kiezen. Info over filters bij comfortmaskers vind je ook op 'Maak je mondmasker'.

   Instructiefilmpjes: correct gebruik en reinigen

   Het Instituut voor Landbouw, Visserij en Voedingsonderzoek heeft voor zijn personeel een aantal YouTubefilmpjes gemaakt over het correct gebruik en reinigen van stoffen mondmaskers.  

   De procedures zijn in overeenstemming met de richtlijnen van de federale overheid: 

   De uitgeschreven protocols zijn beschikbaar als pdf. 

   Ook op maakjemondmasker.be vind je filmpjes rond het correct dragen van mondmaskers. 

   Verstaanbaarheid

   Zorg ervoor dat je aandacht hebt voor je verstaanbaarheid als je een mondmasker draagt, zeker als je in contact komt met burgers.

   • Voor personen met een auditieve beperking is het niet evident om mensen met een mondmasker goed te begrijpen, aangezien de mogelijkheid tot liplezen en een deel van de gezichtsexpressie wegvalt.
   • Hoorapparaten werken het best binnen een afstand van 1,5 meter, dus die worden minder effectief, gelet op de fysieke afstand die gerespecteerd moet worden.
   • Als je een gesprek voert met een slechthorende of dove persoon, kan je gevraagd worden om voor de tijd van het gesprek je mondmasker tijdelijk af te zetten. Op die manier kan je gesprekspartner liplezen. Houd wel steeds 1,5 meter afstand.

   Enkele tips: 

   • Vermijd of verminder achtergrondlawaai. 
   • Spreek de persoon eerst aan voor je aan het gesprek begint, zodat je zeker bent dat zijn/haar aandacht getrokken is. 
   • Spreek trager, zodat je beter articuleert. Vermijd om te roepen. 
   • Kijk de persoon aan tijdens het gesprek.