chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  1.440 ambtenaren minder tegen 2024

  dinsdag, 8 oktober 2019

  De Vlaamse Regering wil het tegen het einde van de legislatuur met 1.440 ambtenaren minder doen. De verdere afbouw van het ambtenarenbestand moet tegen 2024 een besparing van 75 miljoen euro opleveren. 

  Bron: Belga

  De regering wil het met 1.440 ambtenaren minder doen. De vorige regering bouwde het ambtenarenbestand al af met 1.950 koppen. Volgens minister van Financiën Matthias Diependaele zal de afbouw gebeuren op basis van objectieve parameters, dus niet met de kaasschaaf. Diependaele denkt onder meer aan de (federale) diensten die zijn overgekomen met de zesde staatshervorming en na de overname van provinciale taken. 'Daar zijn efficiëntiewinsten te halen', klinkt het.

  Andere besparingen

  Dat de Vlaamse overheid vooral moet snoeien op de eigen middelen was al bekend. Van de 2,2 miljard euro aan besparingen moet er ruim 660 miljoen euro uit de eigen werking en 'efficiëntiewinsten' komen. De grootste happen daarbij zijn de niet-indexering van de werkingsmiddelen (256 miljoen euro) en de 6%-knip in de subsidies (179 miljoen euro).

  Welke organisaties die ingrepen meer of minder zullen voelen, moet nog bekendgemaakt worden. Maar er zijn alvast een aantal uitzonderingen, zoals het basisonderwijs. En ook voor de VRT is een specifiek traject uitgestippeld. Met een besparing die oploopt van 2 miljoen euro in 2020 tot 12 miljoen euro in 2024 is dat traject 'milder' dan voor andere onderdelen van de Vlaamse overheden