chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  22 februari: Europese Dag van het Slachtoffer

  vrijdag, 29 januari 2021

  Zaterdag 22 februari is het de jaarlijkse Europese Dag van het Slachtoffer, een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor de rechten van slachtoffers. Binnen het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin zetten heel wat collega’s zich het hele jaar door in om slachtoffers zo goed mogelijk bij te staan en te ondersteunen. Daarnaast werd de website slachtofferzorg.be nog uitgebreid.

  In januari 2018 lanceerde gewezen minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (CD&V) Jo Vandeurzen de website slachtofferzorg.be voor slachtoffers, nabestaanden en getuigen van een misdrijf, verkeersongeval, ramp of aanslag. Deze website biedt info en ondersteuning op juridisch, praktisch en emotioneel vlak waar slachtoffers en hun omgeving zelf mee aan de slag kunnen gaan. Slachtofferzorg.be wordt beheerd door het Departement WVG en verschillende partnerorganisaties werken actief mee aan de website, die onlangs nog werd uitgebreid om nog meer slachtoffers aan te spreken.

  Slachtofferhulp van de CAW

  11 CAW in Vlaanderen en Brussel bieden slachtofferhulp en psychosociale begeleiding gekoppeld aan juridische ondersteuning. Slachtofferhulp praat met slachtoffers over wat hen overkomen is en gaat samen met slachtoffers op zoek naar gepaste manieren om om te gaan met wat er gebeurd is. Slachtofferhulp geeft slachtoffers ook info over hun rechten en geeft antwoord op juridische of verzekeringstechnische vragen, en brengt slachtoffers in contact met gepaste diensten zoals verzekeringen, advocaten, mutualiteiten, …

  Als het nodig is, verwijst slachtofferhulp mensen door naar gespecialiseerde hulp van bijvoorbeeld een Centrum voor Geestelijke Gezonheidszorg (CGG) of andere hulpverlening. Slachtofferhulp is gratis en vertrouwelijk. Een gesprek kan telefonisch of persoonlijk; bij slachtofferhulp, bij een slachtoffer thuis of ergens in de buurt. Iedereen kan bij slachtofferhulp terecht, ook kinderen en jongeren. 

  Dienst slachtofferonthaal justitiehuizen

  De dienst slachtofferonthaal kan tussenkomen zodat slachtoffers en hun naasten de nodige aandacht en ondersteuning krijgen tijdens de gerechtelijke procedure – vanaf de indiening van de klacht tot de strafuitvoering. De dienst slachtofferonthaal geeft informatie over het dossier, de gerechtelijke procedure en de rechten van slachtoffers. De dienst biedt ook bijstand tijdens de gerechtelijke procedure, zoals bijvoorbeeld bij de wedersamenstelling van de feiten, de inzage van het dossier, de zitting van de rechtbank, … De dienst slachtofferonthaal kan ook doorverwijzen naar andere diensten zoals slachtofferhulp, de commissie voor financiële hulp, …

  In dit filmpje ontdek je hoe de dienst slachtofferonthaal slachtoffers bijstaat.

  De dienst slachtofferonthaal heeft contact met parketmagistraten en onderzoeksrechters en kan optreden als tussenpersoon tussen slachtoffers en magistraten. Er zijn 13 diensten slachtofferonthaal in Vlaanderen en 1 in Brussel.

  Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir (N-VA) kondigde onlangs een forse uitbreiding aan van de dienst slachtofferonthaal van de justitiehuizen.