chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  231 steden en gemeenten planten op 11 november een nieuwe vredesboom

  woensdag, 7 november 2018
  Vredesboom en oorlogsmonument in Machelen-aan-de-Leie (Foto: agentschap Onroerend Erfgoed) De vredesboom en het oorlogsmonument in Machelen-aan-de-Leie (Foto: agentschap Onroerend Erfgoed)

  Op 11 november planten 231 steden en gemeenten in Vlaanderen een nieuwe herdenkingsboom, een vredesboom om zo de herdenkingsperiode rond 100 jaar Eerste Wereldoorlog officieel af te sluiten.

  Initiatiefnemers van dit dit herdenkingsevenement zijn het Agentschap voor Natuur en Bos, het Projectsecretariaat 100 jaar Groote Oorlog en het agentschap Onroerend Erfgoed.

  Het planten van herdenkingsbomen is een oude traditie. Zo creëren de steden en gemeenten een levend monument dat de komende decennia zichtbaar zal blijven.

  Herdenkingsbomen

  Al eeuwenlang bestaat de traditie om op een centrale plaats in een gemeenschap een boom aan te planten om een gebeurtenis te herdenken. Al die bomen noemen we ‘herdenkingsbomen’. Het gaat om bomen die verwijzen naar scharniermomenten in de geschiedenis. Soms kunnen ze ook een specifiekere naam hebben:

  • Vrijheidsbomen: een vrijheidsboom is een boom die staat voor vrijheid en democratie. Deze boom was een veelgebruikt symbool van de vernieuwende maatschappij die er kwam na het einde van het Ancien Régime. Ook de opstand tegen de Oostenrijkers (1789) en de Belgische revolutie werden herdacht door het planten van vrijheidsbomen.
  • Vredesbomen: een vredesboom is een vrijheidsboom die na de bevrijding werd geplant (na de Eerste of Tweede Wereldoorlog). In 2018 planten we opnieuw vredesbomen, om het einde van WOI te herdenken.
  • Eeuwfeestbomen: een herdenkingsboom aangeplant bij de viering van het honderdjarig bestaan van België (1930).
  • Koningsbomen: de zestigste verjaardag van Koning Boudewijn en zijn veertig jaar koningschap in 1990 gaven aanleiding tot het aanplanten van tientallen Koningsbomen.  

  Lees meer op www.natuurenbos.be/vredesbomen en www.2014-18.be/vredesbomen.