chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  5 tips om de veerkracht van je team te verhogen

  vrijdag, 3 mei 2019
  Sfeerbeeld op het werk (Foto: Unsplash)

  Hoe kun je als leidinggevende de veerkracht van de medewerkers en het welzijn in je team verhogen? Bekijk de 5 tips in dit webinar.

  In België ervaart 2 op de 3 werknemers stress. 1 op de 3 kijkt door die stress zelfs uit naar een nieuwe job. Belangrijk is om de signalen te herkennen en op tijd in te grijpen.

  Daarmee omgaan vraagt ook een grote verantwoordelijkheid van de leidinggevende. Onderzoek van de Stichting Innovatie en Arbeid toont aan dat leiderschap een sleutelvariabele is voor het welzijn van werknemers op het werk. De SERV registreerde in de werkbaarheidsmonitor van 2016 een werkbaarheidsgraad van 56,6% bij werknemers die adequaat gecoacht worden. Bij medewerkers die onvoldoende ondersteuning krijgen van hun directe leidinggevende was dat slechts 17,7%.

  Als leidinggevende is het belangrijk om attent te zijn voor stresssignalen. Die zijn te herkennen door bijvoorbeeld veranderingen in het gedrag van de medewerker en zijn energieniveau, zegt Tom Dijckmans, die een webinar gaf voor leidinggevenden bij de Vlaamse overheid. 

   

  Wat kun je doen als leidinggevende?

  1. Ga het gesprek aan

  Wanneer een collega uitvliegt tegen een andere collega, is het belangrijk om het gesprek aan te gaan met die medewerker.

  ‘Benoem de concrete aanleiding van het gesprek en toon je bezorgdheid. Vermijd de neiging om in reactiemodus te gaan of, erger nog, disciplinaire maatregelen te nemen. Luister naar de medewerker om die te begrijpen. Het doel is niet om een concrete oplossing aan te reiken, maar om een proces te starten en de medewerker te coachen', legt Tom Dijckmans uit.

  2. Stimuleer bevlogenheid

  Wie bevlogen is, ervaart meer autonomie in het werk en sociale steun van leidinggevenden en collega’s, verzuimt minder en zal niet vlug van werk veranderen.

  ‘Medewerkers blijven bevlogen wanneer je hen een evenwicht geeft tussen energiebronnen en werkeisen. Steun van de collega’s, regelruimte en communicatie zijn bijvoorbeeld belangrijke energiebronnen.’

  ‘Als leidinggevende is het essentieel om je medewerkers aan te spreken op samenwerking. Er is een belangrijk onderscheid tussen samenwerken in groep (zelfde resultaat) en team (elkaars energieniveau managen).’

  3. Werk aan verbondenheid

  Als leidinggevende moet je ook werken aan verbondenheid in de organisatie.

  ‘De gouden cirkel van de Amerikaan Simon Sinek toont dit ook aan. Leidinggevenden moeten niet alleen aandacht hebben voor hoe en wat in de organisatie, maar ook ‘waarom’. Wat verbindt de medewerkers, wat drijft hen? Wat zijn de waarden van de collega’s waarmee je werkt?’ Als je in een zorginstelling werkt, is het ‘waarom’ bijvoorbeeld bijdragen aan de gezondheid van patiënten.

  ‘Verbondenheid krijg je door het waarom te benadrukken en kleine en grote momenten van verbondenheid neer te zetten en te behouden.’

  4. Geef feedback en vier successen

  ‘Het gaat er niet over hoe je feedback brengt - positief of negatief. Cruciaal is dat de andere openstaat voor feedback. Zorg dat je in connectie bent met de collega zodat die je vertrouwt en zelfs naar je feedback vraagt. Ik ben meer voorstander van ‘feedforward’: zeg hoe iemand iets in de toekomst moet doen’, zegt Tom.

  5. Toon de weg en plaats een vlag

  Als leidinggevende moet je durven loslaten en vertrouwen geven aan de medewerkers.

  ‘Toon de weg met output-doelen. Zet een vlag waar je wil dat de medewerkers naartoe gaan en coach hen op weg naar die vlag. Help alleen wanneer ze dit vragen of wanneer je merkt dat ze de vlag niet zullen halen.’

   

  Meer weten over stress en burn-out, en wat de Vlaamse overheid ertegen doet? Surf naar de pagina over stress en burn-out.

   

  Bekijk hier het webinar.

   

  Tekst: Melanie De Vrieze