chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  7 tips voor een topdag op het werk

  woensdag, 14 augustus 2019
  Mannen die toekijken hoe vrouw lachend op haar bureau staat (Foto: Shutterstock)

  Je neemt je ’s morgens voor om er op het werk stevig tegenaan te gaan, maar ’s avonds stel je vast dat je bijna niks voor mekaar kreeg. Overkomt je dat wel vaker? Dan schort er iets aan je concentratie, aan je timemanagement of aan beide. Met deze tips verbeter je je focus, gebruik je je tijd efficiënter en gaat je productiviteit de hoogte in. 

  Tip 1: Maak de dag voordien een to-do-lijst

  Neem de avond voordien al even de tijd om een to-do-lijst te maken. Zo weet je 's morgens meteen wat je te doen staat, en blijf je niet hangen bij de vraag ‘waar zal ik eens mee beginnen?’. 

  Tip 2: Maak je to-do-lijst niet te lang

  Kies drie tot vijf taken voor op je to-do-lijst en beschrijf ze zo concreet mogelijk. Door niet te veel taken te kiezen, vergroot je de kans dat je je lijst ook echt kunt afwerken. Dat werkt motiverend. 

  Tip 3:  Begin meteen met de vervelendste taak

  Begin ’s morgens meteen met de vervelendste taak op je lijst. Doe dit nog vóór je je mailbox checkt, een koffie neemt of je favoriete nieuwssite bezoekt. Op die manier heb je het ergste al achter de rug en wordt de rest een makkie.  

  Tip 4: Voorkom dat je afgeleid wordt

  Creëer een omgeving met zo weinig mogelijk stoorzenders: schakel de notificaties van je mailbox uit, sluit Facebook en zet je gsm op stil. Zet desnoods een koptelefoon met fijne muziek op. Zo voorkom je dat je afgeleid wordt, en telkens opnieuw je concentratie bij elkaar moet rapen. 

  Tip 5: Beloon jezelf wanneer je een taak hebt afgerond

  Telkens je een taak hebt afgerond, is het tijd om jezelf te belonen: ga een koffie halen, hang even rond op Facebook of ga een paar minuten kletsen bij de snoepautomaat.

  Let er wel op dat je je workflow niet verliest: keer op tijd terug naar je werkplaats, en ga verder met de volgende taak op je lijst.  

  Tip 6: Creëer sociale druk

  Vraag aan een collega of aan je baas of ze je willen helpen om productiever te zijn. Spreek bijvoorbeeld af om dagelijks even samen te zitten om je to-do-lijst te overlopen. Zo vergroot je de sociale druk: het staat immers niet om vandaag te verkondigen wat je allemaal gaat doen, en morgen met exact dezelfde werkpunten te komen aandraven omdat je ze vandaag niet realiseerde. 

  Tip 7: Oefening baart kunst

  Jezelf toeleggen op je to-do-lijst en je niet laten afleiden is niet altijd even makkelijk: de ene dag zal het beter gaan dan de andere. Laat je niet ontmoedigen door een minder dagje. Morgen heb je een nieuwe kans om productief te zijn. En hoe vaker je deze tips toepast, hoe beter je erin zal worden.