chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  App Examencommissie met API’s

  woensdag, 8 mei 2019

  Het Agentschap voor Hoger Onderwijs, Volwassenenonderwijs, Kwalificaties en Studietoelagen (AHOVOKS) organiseert de Examencommissie secundair onderwijs. Jaarlijks nemen meer dan 5000 kandidaten deel aan deze examens. Om het plannen van examens en het consulteren van examenresultaten veel gebruiksvriendelijker te maken sleutelt AHOVOKS aan een nieuwe toepassing

  Het API Management Platform van Het Facilitair Bedrijf is de motor hierachter. De toepassing maakt onderliggend gebruik van 'API’s', ontsloten via het API Management Platform en beveiligd door het Toegangsbeheer.

  Waarom API Management?

  Het API Management Platform beschermt de API’s tegen piekbelasting, controleert de aanroepen en zet ze op een goed beveiligde manier door naar de achterliggende systemen.

  Het Facilitair Bedrijf biedt het API Management gratis aan als een 'platform': afnemers krijgen volledige controle en kunnen de inregeling volledig zelfstandig doen. Of delegeren naar de dienstverlener van hun keuze. De opzet van het kandidatenplatform is een samenwerking tussen de examencommissie, de ondersteunende dienst van AHOVOKS en de centrale ICT-cel van het Beleidsdomein Onderwijs en Vorming. Zij hebben hun eerste API-proxy op het API Management Platform zelfstandig opgezet.

  Technische achtergrond

  De gebruikersinterface van de Examencommissie toepassing is een single-page-web-app (SwA): Javascript code in de browser roept via het API Management platform back-end API’s aan om data te lezen en te manipuleren. De front-end integreert met ACM/IDM, na succesvolle authenticatie reikt ACM/IDM tokens uit. De back-end is op basis van Oracle APEX en implementeert de eigenlijke API’s.

  Het Het Facilitair Bedrijf API Management Platform schermt de achterliggende API’s af. Een API proxy werd geconfigureerd met policies die de tokens, uitgereikt door ACM/IDM valideert, beschermt tegen piekbelasting, API-key valideert etc. En de API-aanroepen doorzet naar de back-end APEX toepassing op een beveiligde manier (JWT token). Enkel voor de validatie van de tokens werd even assistentie van Het Facilitair Bedrijf ingeroepen.

  Een fraai voorbeeld hoe het Het Facilitair Bedrijf API Management Platform volledig zelfstandig en onafhankelijk kan gebruikt worden.