chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Augmented en Virtual Reality in het Herman Teirlinckgebouw

  dinsdag, 21 april 2020

  Het Facilitair Bedrijf gebruikt AR en VR technologie om diverse lokalen en installaties in het Herman Teirlinckgebouw te visualiseren.

  Nele Devolder coördi neert het project rond Augmented en Virtual Reality en legt uit hoe het precies werkt. Nele werkt bij Het Facilitair Bedrijf als energiebeheerder voor verschillende gebouwen: van historische gebouwen tot het grootste passief kantoorgebouw van België (Herman Teirlinck).

  Samen met haar collega’s zet ze zich in voor de klimaatdoelstellingen van de Vlaamse overheid en coördineert onder meer projecten om energie (en dus ook CO2) te besparen.

  Augmented Reality

  Iedereen kent ongetwijfeld het razend populaire ‘Pokémon Go’ of de toepassingen om een verfkleur of meubel te testen op je eigen interieur voor je het effectief koopt. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van Augmented Reality. Het is dus een digitale manier om de realiteit (stad of je woonkamer) te combineren met iets virtueel (Pokémon of een nieuwe kast). 

  Augmented Reality in het Herman Teirlinckgebouw

  We hebben de hulp van Augmented Reality ingeroepen om de technische installaties van het Herman Teirlinckgebouw toe te lichten tijdens Open Bedrijvendag 2019. Op die manier konden de bezoekers de technische ruimten en installaties beleven en bezoeken zonder zich effectief in de ruimten te bevinden.

  Het is eenvoudig te gebruiken. Je downloadt de applicatie op je smartphone. Doorheen het gebouw zijn eenvoudig te identificeren markers aangebracht. Kom je een marker tegen, dan scan je deze vanuit de app en kan je een animatie bekijken over een bepaald onderwerp. Er zijn 15 items te beleven, gaande van een 360°-foto van een binnentuin tot het virtueel rondlopen in een technische ruimte. Op die manier kan ervaard worden wat de afmetingen zijn van een ventilatiesysteem (luchtgroep) voor een kantoorgebouw als Herman Teirlinck.

  Om een optimale kennisdeling te creëren voor elke bezoeker is ook gedacht aan de bezoekers zonder smartphone. Zo was alles (op één item na) ook op een scherm (incl. ondertitels) te bekijken.

  Virtual Reality

  Algemeen staat Virtual Reality voor ‘schijnwerkelijkheid’. Het lijkt dus echt, maar is het niet. Het is een omgeving gecreëerd door de computer. Concreet voor ons project zijn er 360°-beelden gemaakt. Vergelijk het met een foto zonder begin of einde en waar je middenin staat, zoals Street View op Google Maps of Google Earth.

  Virtual Reality in het Herman Teirlinckgebouw

  Via de link https://facilitair-bedrijf.virtualtou r.poppr.be kom je op de virtuele tour van het Herman Teirlinckgebouw.

  Daar zijn 25 360°-beelden van het gebouw en de omgeving samengebracht. Door op de rode stippen te klikken, navigeer je van de ene ruimte naar de andere. In de ruimten kan je in alle richtingen kijken: naar links of rechts, naar beneden (vloer of grond) en naar boven (plafond of lucht). Hiervoor dien je met de muis te slepen.

  Bij elke ruimte kom je iets meer te weten over de Vlaamse overheid of het gebouw. Hiervoor dien je bovenaan het beeld te klikken waarna een info-icoon tevoorschijn komt. Daarop klikken en de informatie is in beeld. Ben je de weg kwijt, klik dan onderaan in beeld waarna een menu verschijnt om tussen de verschillende ruimten te navigeren.

  De bal aan het rollen door Open Bedrijvendag

  Nadat bekend werd dat Het Facilitair Bedrijf aan Open Bedrijvendag ging deelnemen met het Herman Teirlinckgebouw en de gehele T&T-site, hebben we met onze afdeling het idee opgevat om hiervoor een beroep te doen op Augmented & Virtual Reality.

  In een recordtempo werd een bestek geschreven en op de markt geplaatst. In twee maanden is een virtuele tour van 360°-foto’s uitgewerkt en online geplaatst zodat bezoekers op hun tempo en zelfstandig het gebouw konden ontdekken.

  En in de toekomst...

  Het resultaat werd positief onthaald en er was al snel interesse om dit ook te realiseren in andere kantoorgebouwen. 

  Nele: 'Daarnaast zijn er gesprekken met de personeelsadministratie (AgO) en het Team Klantenbeheer om het gebruik van de huidige Virtual Reality-toepassing uit te breiden. Het doel is om deze technologie ook te gebruiken bij het aanwerven van nieuwe collega’s en als ondersteuning bij het rondleiden van groepen. En wie weet kunnen we zo ook het nieuwe Kantoor 2023 deels al verkennen voor het werkelijk gerealiseerd is.'