chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Besparingen door brochure in 27 talen

  woensdag, 17 juli 2019
  Een wegeninspecteur bekijkt enkele documenten. (Foto: Kris Van de Sande)

  Heel wat buitenlandse chauffeurs maken gebruik van de Vlaamse wegen. Wanneer een Vlaamse wegeninspecteur tijdens de controle van een voertuig een inbreuk vaststelt, ontstaat er door de taalbarrière vaak een overbodig administratief proces met de bijbehorende kosten. Om dit probleem uit de weg te werken, stelden de collega’s van het Agentschap voor Wegen en Verkeer (AWV) een brochure op in 27 talen. Het resultaat? Op 1 jaar tijd een daling van 57 werkuren, een besparing van ruim 9.000 euro aan administratieve kosten en 58% minder dossiers.

  Wanneer een buitenlandse chauffeur een overtreding begaat op de Vlaamse wegen, moet hij onmiddellijk een geldboete betalen. Dat kan op twee manieren: vrijwillig of onvrijwillig. In de laatste situatie kan de chauffeur de overtreding nog aanvechten. Hoewel er de afgelopen jaren vaker gekozen werd voor een ‘onvrijwillige’ betaling, lag het aantal bezwaren achteraf bijzonder laag.

  Onderzoek van AWV wees uit dat het voor wegeninspecteurs moeilijk is om het verschil tussen vrijwillige en onvrijwillige betalingen uit te leggen in 27 verschillende talen. Omdat de bestuurders niet altijd begrepen waarover het ging en om de beroepsmogelijkheden niet te beperken, werd vaak voor een onvrijwillige betaling gekozen.

  Een Heerlijk Helder succes

  In het kader van Heerlijk Helder ontwikkelde het AWV een brochure in 27 talen die de buitenlandse overtreders (met succes) informeert over hun mogelijkheden. 

  ‘We zijn heel blij met deze kleine maar effectieve maatregel’, aldus Maarten Knippenberg, teamverantwoordelijke van de wegeninspectie. ‘Dit is niet alleen beter voor het AWV. Het is ook een klantgerichtere manier van werken omdat we overtreders nu in hun eigen landstaal duidelijk kunnen maken wat er aan het gebeuren is. Na dit ongeëvenaarde succes zal er ook een brochure worden opgemaakt over andere onderwerpen zoals ADR (vervoer voor gevaarlijke stoffen), ladingzekering, technische eisen … .’