chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Boswachter Marc doet elke avond een tekencheck: 'Mijn record? 12'

  woensdag, 10 april 2019
  Een teek (Foto: ID)

  Door de klimaatopwarming heb je steeds meer risico op een tekenbeet. Je kunt teken overal in de natuur tegenkomen, dus niet alleen als je het bos intrekt.

  Ook als je in de tuin werkt, gaat wandelen of buiten speelt, kan een teek je pad kruisen. En van een teek kan je ziek worden. Daarom is het belangrijk dat je weet wat je moet doen om tekenziekten te voorkomen.

  De campagne Wees niet gek. Doe de tekencheck! van de collega's Zorg en Gezondheid geeft je dit eenvoudige advies over teken:

  • Controleer dezelfde avond nog op een tekenbeet
  • Verwijder een teek rustig en in een beweging
  • Volg de symptomen een maand op

  Tips van boswachter Marc

  Boswachter Marc Struelens

  Ook boswachter Marc Struelens (Agentschap voor Natuur en Bos) is een ervaringsdeskundige. 'Als ik in het bos geweest ben, moet ik elke avond een tekencheck doen. Mijn record? 12 teken', zegt Marc. Hij geeft je deze tips:

  Draag lichte kleding

  'Vroeger konden we bij Natuur en Bos kiezen voor lichte uniformbroeken', zegt Marc. 'Die vond ik erg handig omdat je de teken gewoon op je kledij zag zitten. Dan wist ik dat ik een extra grondige check moest doen. Lichte kleding dragen bij een natuurwandeling vind ik dan ook een aanrader.'

  Vermijd tekengebied

  'Op sommige plaatsen zitten meer teken dan op andere', zegt Marc. 'Dat heeft te maken met de gewassen die er groeien. In gebieden waar bijvoorbeeld pijpestrootje en helmgrassen voorkomen, is er een verhoogd risico op teken. Vermijd die paadjes als het kan.'

  Doe de tekencheck altijd

  Ben je gaan wandelen in de natuur, controleer jezelf dan altijd op teken. 'Ik word geregeld gebeten', zegt Marc. 'Het is belangrijk er snel bij te zijn.'

   

  Ga zeker een kijkje nemen op www.tekenbeten.be of www.facebook.be/tekenbeten van Zorg en Gezondheid. Je leest er hoe je een tekencheck doet en hoe je een teek verwijdert.

  Wat moet je doen bij een tekenbeet op het werk? De Gemeenschappelijke Dienst voor Preventie en Bescherming verzamelde alle nuttige info.