chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Buitenzonnewering: hoe werkt de sturing ?

  maandag, 2 september 2019

  Hoe werkt de sturing van de buitenzonnewering in Herman Teirlinck

  Zonnewering

  Recent hebben wij een aantal vragen binnengekregen in verband met de werking van onze buitenzonnewering. Waarschijnlijk is een kleine toelichting hier nuttig.

  Zoals jullie weten is het Herman Teirlinck gebouw een bijna passief gebouw. Daarom werden alle mogelijke maatregelen genomen om het energieverbruik in dit gebouw te beperken.

  Dit gebouw werd onder andere uitgerust met een automatische aansturing van de zonneschermen. Maar in tegenstelling tot wat het woord laat vermoeden, heeft de zonnewering niet enkel als doel het weren van het felle zonlicht maar ook het beperken van overtollige warmte-instraling in het gebouw. Nu is het zo dat we ook bij diffuus licht (en dus op bewolkte dagen) een bepaalde warmte-instraling hebben waarop de zonnewering zal reageren van zodra de grenswaarden overschreden worden.

  Tegelijkertijd werd een aantal maanden geleden beslist om de bediening door de eindgebruiker te blokkeren van zodra het gebouw in koelmodus is, dus vooral in de zomer. In de tussenseizoenen en in de winter, als het gebouw verwarmd wordt, zal de eindgebruiker zelf kunnen beslissen of de schermen hoog of laag moeten (behoudens bij hevige wind).

  Aangezien de aansturing vandaag volautomatisch gebeurt, krijgen we meer inzicht in de energiestromen in het gebouw. Deze inzichten moeten ons helpen om de juiste grenswaarde te vinden. Zo kunnen we de schermen aansturen op het juiste moment: minimaal op bewolkte dagen en altijd op zonnige zomerdagen.

  Uiteraard vraagt dit wat tijd, en zorgt dit vandaag voor het nodige ongemak. We vragen nog een beetje geduld zodat we in het najaar de juiste instelwaarden kennen die rekening houden met een optimaal comfort van de gebruikers. Wij houden jullie op de hoogte!