chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Catering: acties om wegwerpverpakking te bannen

  dinsdag, 3 september 2019

  Het Facilitair Bedrijf gaat het gebruik van wegwerpverpakkingen in de grote kantoorgebouwen vermijden waar kan en vervangen door duurzame alternatieven. Alleen waar nodig (door bijvoorbeeld hygiënewetgeving), blijft de wegwerpverpakking. Een overzicht.

  Wat verandert er?

  Waar het kan, bannen we wegwerpverpakking volledig

  In de plaats komt er een duurzaam alternatief: melkkannen, waterkannen, suikerstrooiers…. 

   • Koffieautomaten/chillers in publieke zones
    • Het Facilitair Bedrijf bant de wegwerpbeker en zorgt voor porseleinen kopjes en waterglazen.
     • In 2012 moest Het Facilitair Bedrijf nog 87.000 liter koffie per jaar weggieten. Door de invoering van koffieautomaten is dat verlies tot 0 gebracht. Ook wegwerpmelkcups en suikerzakjes verdwenen. De cup2paper bekers konden apart ingezameld en gerecylceerd worden. Nu zijn er ook middelen om kopjes en glazen te voorzien en bannen we de bekers. 

    • Broodjesbar
     • Standaard leggen de collega’s van Het Facilitair Bedrijf je broodje op een bord.
     • Heb je zelf een herbruikbare beker, broodjesdoek of brooddoos mee? Verwittig dan onze collega bij je bestelling. Je kan ze ook kopen in de koffiebar.
    • Koffiebar
     • In de plaats van plastic roerstaafjes, rietjes en wegwerpbestek komen er alternatieven in inox.
     • Melkcups, suikerzakjes, koekjes, krijg je niet langer in individuele verpakkingen. Er komen melkkannen, suikerstrooiers, cake…
     • Standaard krijg je je koffie/thee in een kopje. Heb je zelf een herbruikbare beker mee? Geef die dan aan onze collega bij je bestelling Je kan ze ook kopen in de koffiebar.
     • Dessertjes die de koks van Het Facilitair Bedrijf zelf bereiden, bieden we niet meer aan in wegwerpverpakking, maar in een glazen kommetje.
    • Restaurant
     • Take away verpakking voor soep, saladbar, pasta verdwijnt: je kunt een herbruikbaar kommetje aankopen, of je gebruikt je eigen materiaal.
     • Dessertjes die de koks van Het Facilitair Bedrijf zelf bereiden, bieden we niet meer aan in wegwerpverpakking, maar in een glazen kommetje.
     • In de plaats van peper- en zoutzakjes komen er molens.
    • Service bij vergaderingen en events
     • Plasticfolie broodmanden verdwijnt, dessertjes die de koks van Het Facilitair Bedrijf zelf bereiden, bieden we niet meer aan in wegwerpverpakking, maar in een glazen kommetje. Ook hier bannen we de melkcups, suikerzakjes, individueel verpakte koekjes,... en krijg je in de plaats melkkannen, suikerstrooiers, cake,...

   Waar nodig, behouden we wegwerpverpakking

   • In sommige gevallen kan de wegwerpverpakking niet verdwijnen omdat de hygiënewetgeving moet gerespecteerd blijven. Broodjes in de open koeltogen moeten dus voorverpakt blijven.
   • Zelf aangekochte take away producten (wraps, saladbowls, desserten,…).

   Kies je toch voor wegwerpverpakking als er een duurzaam alternatief is?

   Kies je voor wegwerpverpakking voor je broodje, koffiekoek of koffie/thee? Zeg het dan aan de cateringcollega bij je bestelling. Dan betaal je vanaf 1 oktober 0,20 euro voor de wegwerpverpakking. 

   In de Croques & Burgers bar in het Ferrarisgebouw en aan de Foodmobiel in het Herman Teirlinckgebouw betaal je 0,50 euro als je kiest voor wegwerpverpakking.

   Vanaf wanneer in onze restaurants, broodjesbars en koffiebars?

   We veranderen op het moment dat een gebouw logistiek klaar is. Zo moeten de afvaleilanden geïnstalleerd zijn, moet de voorraad eerst op… Vanaf begin januari 2020 vind je alvast nergens nog wegwerpbekers aan de koffieautomaten. Vanaf 1 oktober 2019 betaal je 0,20 euro als je kiest voor wegwerpverpakking voor je ter plaatste klaargemaakt broodje of koffie.

   Waarom?

   Het Facilitair Bedrijf zet al een hele tijd in op circulaire catering om verspilling tegen te gaan, afval zoveel mogelijk te vermijden of te hergebruiken. Dit is een volgende stap om die doelstelling te realiseren.

   Tegelijkertijd voldoet de Vlaamse overheid aan de nieuwe regelgeving die er de komende jaren voor wegwerpmateriaal aankomt:

   • Vanaf 2020 mogen overheden voor hun eigen werking geen wegwerpbekers meer gebruiken.
   • Vanaf 2022 mogen we ook geen wegwerpborden en -bestek aanbieden voor onze eigen werking en op eigen evenementen.
   • Ook op Europees niveau komen er richtlijnen. Tegen 2021 moet de Europese SUP richtlijn over plastics voor eenmalig gebruik omgezet zijn. Naast een belangrijke vermindering van drankbekers zullen plastieken bestek, bordjes, rietjes en roerstaafjes verboden worden.

   Het Facilitair Bedrijf wacht hier niet op en onderneemt nu al actie(s)!

   Meten is weten

   In 2020 gaan we de impact meten en koppelen we de resultaten terug! Zo gaan we meten hoeveel wegwerpverpakking we nog gebruiken na 1 oktober 2019. We laten jullie met andere woorden weten wat de impact van dit actieplan is!

   "Jaarlijkse verbruiken we 600.000 wegwerpbekertjes. Een bekertje weegt 5,5g. Dus dit bannen betekent een onmiddellijke vermindering van 3,3 ton afval!"
   Lander Van den Heede, ad interim teamhoofd Productmanagement