chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Certificatenbeheer: procedure voor revocatie oude Vo-DCB-certificaten

  vrijdag, 11 juni 2021

  Zoals eerder gecommuniceerd zal op 14/06/2021 de oude toepassing en infrastructuur van het Certificatenbeheer (“Vo-DCB”) permanent uit dienst genomen worden. Vanaf die datum zal dus enkel nog de nieuwe toepassing en infrastructuur (“Vo-DCBaaS”) beschikbaar zijn.

  De oude Vo-DCB-certificaten blijven echter geldig tot 15/12/2021 om klanten voldoende tijd te geven om over te schakelen. Doordat de oude Vo-DCB-toepassing echter al vroeger verdwijnt is er een mogelijkheid nodig om deze oude certificaten in te trekken bij noodgevallen (bv. een private sleutel die gecompromitteerd is). Daarvoor hebben we een manuele procedure uitgewerkt.

  Hoe kan je oude Vo-DCB-certificaten (laten) intrekken?

  Als je dringend een oud VO-DCB-certificaat wil intrekken dien je vanaf nu volgende procedure te volgen:

  • Stuur een aanvraag voor intrekken van een certificaat naar vodcb@vlaanderen.be
  • Stuur het certificaat (dat moet ingetrokken worden) mee met de e-mail en omschrijf waarom het certificaat dringend moet ingetrokken worden
  • De persoon die de aanvraag verstuurt moet minstens een van de volgende rechten hebben in het Gebruikersbeheer van de Vlaamse overheid (IDM), specifiek voor de organisatie waarvoor hij een certificaat wil laten intrekken:
   • DCBaaS Workflowbeheerder
   • DCBaaS Certificaatbeheerder Organisatie
   • DCBaaS Certificaatbeheerder Toepassing (specifiek voor de CN van het certificaat dat je wil laten intrekken) 
  • Het DCBaaS-team zal de aanvraag controleren en, indien in orde, de revocatie inplannen en de klant daarover informeren. Het certificaat zal daarna binnen de 2 werkdagen ingetrokken worden door het DCBaaS-team. 
  • Na de revocatie stuurt het DCBaaS-team nog een bevestiging naar de aanvrager dat het certificaat effectief ingetrokken is en op de CRL gepubliceerd is.

  Deze procedure is enkel van toepassing bij dringende revocaties, bv. wanneer een private sleutel is gecompromitteerd. Niet-dringende revocaties zullen niet doorgevoerd worden via deze procedure. Deze certificaten zullen gewoon ongeldig worden gemaakt op 15/12/2021, wanneer we de vertrouwensband voor alle oude Vo-DCB-certificaten gaan doorsnijden (en ze dus de facto ongeldig worden).

  Deze procedure is gratis voor de klant. Er zal geen enkele kost aangerekend worden door Digitaal Vlaanderen voor het revoceren van het certificaat.

  Wat met nieuwe Vo-DCBaaS-certificaten?

  Voor certificaten die zijn gegenereerd door de nieuwe Vo-DCBaaS-toepassing moet deze procedure niet gevolgd worden. Indien klanten deze certificaten willen revoceren, dan kunnen ze dit op elk moment zelf doen via de nieuwe toepassing  (https://dcb.vlaanderen.be). Voor meer informatie, zie de handleiding.

  Contact en meer informatie

  Indien je vragen of opmerkingen hebt bij deze communicatie, kan je altijd contact met ons opnemen via vodcb@vlaanderen.be.

  Meer informatie over de migratie en over de nieuwe Vo-DCBaaS-toepassing kan je terugvinden op onze website (onder het luikje “Vo-DCBaaS”).