chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Certificatenbeheer: uitfasering oude infrastructuur en toepassing (“Vo-DCB”) op 14/06/2021

  vrijdag, 4 juni 2021

  Op 14/06/2021 zal de oude toepassing en infrastructuur van het Certificatenbeheer (“Vo-DCB”) permanent uit dienst genomen worden. Vanaf die datum zal dus enkel nog de nieuwe toepassing en infrastructuur (“Vo-DCBaaS”, live sinds 01/03/2021) beschikbaar zijn.

  We voeren deze actie vervroegd door (origineel bedoeld op het einde van de maand) omdat we rekening moeten houden met de procedures voor de leegmaak van het datacenter NMC4.

  Wat betekent dit concreet voor klanten?

  Vanaf 14/06/2021 zal je niet meer kunnen aanmelden in de oude Vo-DCB-toepassing (https://certificatenbeheer.vlaanderen.be/) , b.v. om oude certificaten (aangemaakt in Vo-DCB) op te zoeken of te downloaden. Er zullen ook geen notificaties meer uitgestuurd worden voor het vervallen van oude VO-DCB-certificaten.

  De OCSP-service van de oude certificaten (“Online Certificate Status Protocol”, http://ocsp.pki.vlaanderen.be/) wordt ook uit dienst genomen en zal niet meer beschikbaar zijn. De CRL van de oude certificaten (“Certificate Revocation List”, http://crl.pki.vlaanderen.be/VOICA22013.crl) blijft wél beschikbaar op dezelfde plaats.

  De oude Vo-DCB-certificaten blijven wel geldig tot 15/12/2021, om klanten meer tijd te geven om over te schakelen naar nieuwe certificaten (aangemaakt in de nieuwe Vo-DCBaaS-toepassing).

  Wat als je oude certificaten wil opzoeken of intrekken?

  Klanten die een overzicht willen van hun oude Vo-DCB-certificaten kunnen tot 14/06/2021 de oude toepassing consulteren. Daarna kunnen klanten steeds contact opnemen met vodcb@vlaanderen.be om een overzicht voor hun organisatie te vragen met de laatste stand van zaken op 14/06.

  Het intrekken van oude Vo-DCB-certificaten kan tot 14/06/2021 in de oude toepassing. Daarna zullen we een manueel proces voor revocatie voorzien waarbij je aan ons kan vragen om een certificaat in te trekken. Dit proces zal kosteloos zijn, in tegenstelling tot wat eerder gemeld werd bij presentaties over het migratietraject. In een volgende nieuwsbrief zullen we instructies voor dit proces publiceren.

  Wat zijn de gevolgen voor de nieuwe toepassing (“Vo-DCBaaS”)?

  Er zijn geen gevolgen voor de nieuwe Vo-DCBaaS-toepassing (https://dcb.vlaanderen.be) en haar achterliggende infrastructuur (OCSP, CRL, enz.). Deze blijven gewoon beschikbaar en zullen de komende maanden verder uitgebouwd worden.

  Wij raden klanten aan om tijdig te starten met de overstap naar de nieuwe Vo-DCBaaS-certificaten om problemen op het einde van het jaar te vermijden. De deadline voor de migratie is 15/12/2021.

  Contact en meer informatie

  Indien je vragen of opmerkingen hebt bij deze communicatie, kan je altijd contact met ons opnemen via vodcb@vlaanderen.be.

  Meer informatie over de migratie en over de nieuwe Vo-DCBaaS-toepassing kan je terugvinden op de pagina "Publicaties Veiligheidsdiensten" op onze website (onder het luikje “Vo-DCBaaS”).