chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Certificatenbeheer (Vo-DCBaaS): 2de verlenging deadline migratie Vo-DCB-certificaten

  vrijdag, 20 mei 2022

  We hebben beslist om de migratiedatum voor klanten om hun oude Vo-DCB-certificaten te vervangen door nieuwe Vo-DCBaaS-certificaten opnieuw te verlengen, ditmaal van 25 mei naar 23 november.

  Waarom opnieuw een verlenging?

  De vorige planning was dat klanten tegen 25 mei 2022 al hun oude Vo-DCB-certificaten moesten vervangen door nieuwe Vo-DCBaaS-certificaten. Op die datum zouden we dan een ingreep doen op de PKI-omgeving (Public Key Infrastructure) van de oude certificaten waardoor deze de facto ongeldig zouden worden (ongeacht of ze een einddatum hebben die langer is).

  We hebben echter gemerkt dat er nog veel oude DCB-certificaten gebruikt worden (b.v. voor SOAP-webservices via Datapower). We hebben ook een aantal probleemgevallen geïdentificeerd waar actie voor 25 mei 2022 niet meer mogelijk was. Er is met andere woorden nog steeds een aanzienlijk risico op onderbreking van de dienstverlening (bij klanten en bij ons). Om klanten en onze eigen diensten meer tijd te geven verlengen we nu de deadline opnieuw naar 23 november 2022.

  Wat gebeurt er op 25 mei met de oude Vo-DCB-certificaten?

  Op 25 mei zal er in principe niets gebeuren met uw oude Vo-DCB-certificaten. De certificaten (en de achterliggende toepassingen) zullen gewoon blijven werken tot de nieuwe deadline (23 november 2022) of tot de vervaldatum van uw certificaat (indien deze vóór 23 november ligt).

  Wat moet u doen tegen de nieuwe deadline (23 november 2022)?

  De werkwijze van de migratie is nog steeds dezelfde als voordien. Elk oud Vo-DCB-certificaat dat nog in gebruik is moet u tegen 23 november 2022 vervangen door een nieuw Vo-DCBaas-certificaat. Indien dat niet gebeurt, loopt u het risico dat uw toepassingen niet meer zullen werken na 23 november 2022.

  Certificaten die al vervangen zijn moet u uiteraard niet opnieuw vervangen. Tijdens deze verlenging geldt ook dezelfde procedure voor intrekking van oude Vo-DCB-certificaten. Zo kan u in noodgevallen (b.v. een gecompromitteerde sleutel) uw oud Vo-DCB-certificaat door ons laten intrekken via een specifieke procedure (zie link voor meer informatie). Deze procedure is nog steeds gratis.

  Wij zullen alle klanten ondertussen via e-mail blijven informeren met de stand van zaken voor hun organisatie, op basis van de gegevens waarover wij beschikken op onze platformen. Indien u klaar bent met de migratie, antwoord gerust op deze e-mails dat de situatie voor uw organisatie in orde is en dat verdere communicatie niet meer nodig is.

  Contact en meer informatie

  Voor al uw vragen en feedback over het Certificatenbeheer (Vo-DCBaaS) kunt u contact opnemen met vodcb@vlaanderen.be.

  Handleidingen vindt u op onze website of via het “?”-icoontje in de rechterbovenhoek van de Vo-DCBaaS-applicatie.