chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  COVID-19: aangepaste maatregelen Vlaamse overheid

  vrijdag, 19 november 2021

  Het Crisismanagementteam (CMT) van het CCVO heeft op donderdag 18 november 2021 beslist over een aantal aangepaste maatregelen voor personeelsleden van de Vlaamse overheid. De aangepaste maatregelen liggen in lijn met de beslissingen van het Overlegcomité over maatregelen om de snelle verspreiding van het COVID-19-virus in ons land tegen te gaan

  Die nieuwe maatregelen gaan in op zaterdag 20 november 2021 en gelden tot 28 januari 2022. 

  Verplicht thuiswerk voor telewerkbare functies

  • Heb je een telewerkbare functie? Dan werk je maximaal van thuis uit. Tot en met 19 december 2021 kun je maximum 1 dag per week naar kantoor komen (vanaf 20 december 2021 mag dat normaal gezien 2 keer per week). Je kan die dag inplannen voor taken en activiteiten die beter op kantoor gebeuren, om bepaalde collega's terug te zien of vanuit je eigen welzijn. Je departement of agentschap zal hierover zelf nog specifieke afspraken communiceren.  
  • Heb je een niet-telewerkbare functie? Dan kun je je taken op het terrein of op kantoor blijven doen, in functie van de continuïteit van de dienstverlening. Je combineert dit als het kan met thuiswerk. Je hebt opnieuw een attest nodig om de noodzaak van je aanwezigheid op het werk te kunnen aantonen.  
  • Kom je naar kantoor? Hou rekening met een maximale spreiding van verplaatsingen van en naar het werk buiten de spitsuren. 
  • Registreer je werktijd in Vlimpers:
   • Werk je thuis? Registreer dat met de vertrouwde code in Vlimpers. De goedkeuring gebeurt automatisch. 
   • Kun je door de coronamaatregelen je gewone taken niet uitvoeren? Bespreek met je leidinggevende of een alternatieve opdracht mogelijk is. Kan dat niet? Dan registreert je leidinggevende of doublure dat in Vlimpers met de code 'Corona zonder opdracht'. 
   • Moet je door corona in quarantaine en kun je niet telewerken? Dan registreert je leidinggevende of doublure dat in Vlimpers met de code ‘Corona quarantaine – geen PTOW’.
   • In deze twee laatste gevallen ontvang je, conform het VPS, geen maaltijdcheques en fietsvergoeding

  Maatregelen in de gebouwen

  • Draag een mondmasker bij alle verplaatsingen op de werkplek. Ook wanneer je op je werkplek of tijdens een vergadering neerzit en de afstand van 1,5m niet gegarandeerd is, draag je een mondmasker. Daarnaast is het dragen van een mondmasker ook verplicht bij personeelsevenementen en teamactiviteiten. 
  • In de bedrijfsrestaurants moet je 1,5 meter afstand houden. 
  • Restaurants en koffiebars hebben een aan de bezettingsgraad aangepast aanbod, om voedselverlies te vermijden. Sommige verkooppunten kunnen worden gesloten, maar alle verbruiksruimtes blijven open.
  • De openingsuren van de gebouwen veranderen niet. Ook de schoonmaak verloopt volgens de reguliere planning. Afhankelijk van de bezettingsgraad kan die planning wijzigen.

  Teambuildings en (personeels)evenementen

  • Kies in de mate van het mogelijke voor digitale of hybride alternatieven.
  • Je kunt deelnemen aan fysieke teamactiviteiten en (personeels)evenementen op voorwaarde dat ze veilig georganiseerd worden. Hou bij activiteiten buiten de kantoorgebouwen rekening met de algemeen geldende maatregelen voor de sector waartoe de activiteit behoort. 
  • Teamactiviteiten en evenementen voor personeelsleden van de Vlaamse overheid zijn private bijeenkomsten. Die kunnen voorlopig alleen met maximaal 50 personen binnen en 100 personen buiten. Het dragen van een mondmasker is verplicht. 
  • Organiseer je een evenement voor externen? Dat is een publiek evenement. Zonder CST mogen maximaal 50 personen binnen en 100 personen buiten aanwezig zijn. Gebruik je het CST? Dan mogen er meer deelnemers aanwezig zijn. Het dragen van een mondmasker is hoe dan ook verplicht. Informeer de deelnemers vooraf duidelijk over deze richtlijnen.

  Vergaderingen, opleidingen, selecties en dienstreizen

  • Vergaderingen en opleidingen kunnen doorgaan. Kies voor digitale of hybride alternatieven waar dat mogelijk is en stel niet-dringende fysieke opleidingen uit. Kun je niet voldoende afstand (1,5 meter) houden? Draag dan een mondmasker. Dat moet sowieso wanneer je je in de ruimte verplaatst. Zorg voor een goede ventilatie en verlucht de vergader- of opleidingsruimte regelmatig. Verlaat bijvoorbeeld om het uur even de ruimte.  Is er catering voorzien? Hou 1,5 meter afstand tijdens het eten. 
  • Selectiegesprekken gaan digitaal door, tenzij er redenen zijn om een selectie fysiek te doen. Dat kan gaan over selecties voor kaderfuncties, technische proeven en zo meer. De selectieverantwoordelijke en de klant gaan daarover in overleg.  Er gelden specifieke richtlijnen voor fysieke selectiegesprekken 
  • Dienstreizen 
   • Binnenlandse dienstreizen kunnen doorgaan, voor zover ze noodzakelijk zijn voor de continuïteit van de dienstverlening. 
   • Buitenlandse dienstreizen kunnen doorgaan als het om een noodzakelijke dienstreis gaat. Wie reist, respecteert de regels voor terugkerende reizigers.