chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  De restauraties van het KMSKA

  vrijdag, 9 augustus 2019
  Een medewerkster van Derek Biront werkt aan de paardjes op het museumdak van het KMSKA. De paardjes van het KMSKA krijgen een opfrisbeurt. (Foto: Karin Borghouts)

  Tijdens de renovatiewerken van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) ondergaat het gebouw een vernieuwing. Zo kijken de paarden op het museumdak weer in volle glorie over de stad uit. Maar ook de kunstwerken krijgen een opfrisbeurt in het restauratieatelier. Het KMSKA stelde een lijstje op van 5 bijzondere Rubensrestauraties.

  Restaurator Derek Biront nam de afgelopen maanden de Triomf van de Schone Kunsten van Thomas Vinçotte, ook wel bekend als ‘de paardjes’ van het KMSKA, onder handen. Ontdek zijn plan van aanpak in het restauratieproces in een interview met het KMSKA.

  5 bijzondere Rubensrestauraties

  Rubens schilderde in 1621 een schets waarop Minerva, de Romeinse godin van de wijsheid, de Onwetendheid weet te verslaan. Doorheen de jaren werd het hout van de schets eerst door doek vervangen, en daarna door spaanderplaat.

  Maar de lucht op het schilderij doorstond al die veranderingen niet goed. Met enkele restauraties kwam de levendigheid van het oorspronkelijk werk weer tot zijn recht.

  Ben je benieuwd naar de andere 4 bijzondere restauraties? Ontdek ze op de site van Het Nieuwe Museum.

  De restauratie van Cupido en Psyche

  Vraag je je af wat er bij een job als restaurator allemaal komt kijken? De zussen Jill en Ellen Keppens gaan dieper in op hun restauratie van ‘Cupido en Psyche’: van deadlinestress tot bijzondere ontdekking op het schilderij. In de 3de aflevering van De Restaurator zie je het verhaal van de restauratie.

  Ondertussen hebben de zussen hun restauratie van het schilderij afgewerkt. Ze namen in aflevering 4 van De Restaurator afscheid van 'hun Jordaens'.  

  Over de vooruitgang van de verbouwing van het KMSKA vind je alles terug op de website van Het Nieuwe Museum.

  Video: KMSKA