chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  De verschillende soorten COVID-19-testen (16 april 2021)

  vrijdag, 16 april 2021

  Om te weten of iemand al dan niet besmet is met het COVID-19-virus, moet de persoon in kwestie een test ondergaan. Intussen zijn al een aantal soorten testen beschikbaar. Opgelet: niet alle testen zijn even betrouwbaar. 

  • De klassieke PCR-test is nog altijd de meest betrouwbare testmethode. Wanneer iemand symptomen heeft, hoogrisicocontact is van iemand die positief getest werd of na terugkeer van een verblijf in een rode zone een SMS met testcode heeft ontvangen, moet een PCR-test laten afnemen. De test wordt door een huisarts of in een testcentrum afgenomen. Het resultaat van de test is normaalgezien binnen de 24 uur beschikbaar, maar dat hangt af van het laboratoriumPCR-testen zijn ook bijzonder effectief om nieuwe varianten van het virus op te sporen. 
  • De sneltest (snelle antigeentest) wordt afgenomen door een zorgverlenerDe test detecteert een matige tot hoge virale lading. 15 minuten na de afname is het resultaat bekend. De sneltest wordt momenteel gebruikt in scholen en bedrijven, met als doel snel besmetting op te sporen. 
  • De speekseltest kan u zelf afnemen, door speeksel op te vangen in een buisje. Het staal wordt dan in een laboratorium geanalyseerd. De speekseltest is betrouwbaarder dan de snelle antigeentest. In Vlaanderen zijn er momenteel enkele proefprojecten met speekseltesten in scholen. 
  • De zelftest neemt u zelf af met een neuswisser. De test detecteert een matige tot hoge virale lading. 15 minuten na de afname is het resultaat bekend. Particulieren kunnen de zelftest aankopen bij de apotheker.