chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  De Vlaamse overheid kiest ook voor circulair kantoormeubilair

  dinsdag, 28 januari 2020

  Een Vlaamse ambtenaar zit tijdens een vergadering op een boekenkast. Daarna beantwoordt hij zijn mails tussen 2 burelen in en eet hij zijn broodje op een sportvloer.

  Het lijkt allemaal wat raar, maar het contract rond refurbishment dat de Vlaamse overheid recent afsloot, maakt het allemaal mogelijk: oude boekenkasten worden nieuwe zitblokken, bureelbladen worden tussenwanden en zelfs een oude sportvloer wordt gebruikt voor de tafelbladen in de lunchhoek.

  De Vlaamse overheid ondersteunt de circulaire economie en stimuleert het hergebruik van materialen in zijn gebouwen. Bij refurbishment van kantoormeubilair krijgen bestaande meubelen een tweede leven door ze te produceren met bestaande grondstoffen. Nadien worden ze opnieuw ingezet in een van de kantoorgebouwen.

  Raamcontracten voor refurbished kantoormeubilair

  Het agentschap Facilitair Bedrijf heeft nu 2 raamcontracten afgesloten waardoor entiteiten van de Vlaamse overheid en lokale besturen vlot refurbished kantoormeubilair kunnen aankopen.

  Het nieuws werd bekendgemaakt in aanwezigheid van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. “Als we de Vlaming willen enthousiasmeren voor hergebruik van materialen, begint dat bij de overheid die het goede voorbeeld geeft. Zo is ook mijn kantoor al sinds jaar en dag uitgerust met tweedehandse meubelen”, aldus de minister.

  Een combinatie van reguliere en sociale economie

  Deze raamcontracten werden afgesloten met Nnof (Nearly New Office Facilities), een studiebureau met 22 medewerkers gespecialiseerd in duurzame werkplekinrichtingen, en met een ruime ervaring met refurbishment-oplossingen.

  Naast het (voor)studiewerk en de inventarisatie voert Nnof ook het refurbishen van het kantoormeubilair uit in de eigen vestiging in Vilvoorde .

  Nnof werkt ook al jarenlang samen met maatwerkbedrijven en doet op hen een beroep voor logistiek personeel maar ook voor een deel van het refurbishment proces (montage en stoffering).

  Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir staat volledig achter het initiatief. “Al toen ik mijn eerste stappen zette in de federale regering, pleitte ik er onmiddellijk voor om mijn eigen kantoor circulair in te richten en zo meubilair een tweede leven te geven. Dat was voor velen ongezien. Diezelfde meubelen liet ik bij mijn aantreden als Vlaams minister verhuizen om ze zo een derde leven te geven”, lacht de minister.