chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  De Vlaamse overheid lanceert ‘Kopen bij start-ups’

  vrijdag, 22 januari 2021

  Met ‘Kopen bij start-ups’ wil de Vlaamse overheid jonge, innovatieve ondernemingen stimuleren om deel te nemen aan overheidsopdrachten. De overheid wil startende ondernemingen bewust maken van de kansen die overheidsopdrachten bieden, werken aan een betere bekendmaking en de procedures vereenvoudigen.

  Het Agentschap voor Innoveren & Ondernemen (VLAIO) beet de spits af en ging via ‘Kopen bij start-ups’ op zoek naar een bedrijf dat hen kon helpen bij het visualiseren van hun partnernetwerk.

  “In Vlaanderen zijn er veel organisaties die ondernemers ondersteunen en begeleiden” vertelt Steven Cleeren van VLAIO. “Jammer genoeg kennen die organisaties elkaar niet goed genoeg, of werken ze niet genoeg samen. Dat is spijtig, want zo gaan er kansen voor ondernemers verloren. VLAIO wilde daarom die ondersteunende organisaties visualiseren in een overzicht. Zo is er een instrument om ondernemers gericht door te wijzen.”

  Waarom hebben jullie deze opdracht gelanceerd via 'Kopen bij start-ups'?

  “We lanceerden deze opdracht via 'Kopen bij start-ups' omdat we op zoek waren naar frisse ideeën over hoe je zo'n visualisatie kunt aanpakken. We wilden voorbij de bestaande oplossingen kijken en dachten dat we voor nieuwe ideeën en concepten eerder bij start-ups moesten zijn.”

  Hoe verliep de procedure precies?

  “Eerst was er een voorbereidende analyse, gevolgd door de eigenlijke ontwikkeling van de tool. Vooral voor de eerste fase keken we naar startups. We nodigden allerlei leveranciers uit voor een infosessie over de opdracht. Het ging om bedrijven van verschillende grootte en in verschillende expertisedomeinen. Denk maar aan datavisualisatie, info-graphics, informatie-architectuur en data-aggregatie. Tientallen leveranciers gingen op de uitnodiging in. Ze stelden vragen, waar wij ook niet altijd het antwoord op wisten. Nét omdat we nieuwe paden wilden verkennen. We moedigden de dienstverleners aan om hun expertise te bundelen en voorstellen in te dienen als consortium.”

  Hoe zat het met het aantal voorstellen en de kwaliteit ervan?

  “We waren zeer tevreden en stonden versteld van de richtingen waarin ze onze opdracht wilden sturen. We gunden de opdracht voor de voorstudie uiteindelijk aan drie competente leveranciers met goeie ideeën, maar vooral ook met uiteenlopende voorstellen en verschillende manieren van werken. Want we zochten verschillende perspectieven op onze vraag.” 

  Hoe verliep de communicatie met de start-ups tijdens de procedure?

  “Dat verliep goed. Ik denk dat de mondelinge infosessie veel geholpen heeft. We konden zo zeer transparant zijn over de bedoeling van de opdracht. Tijdens de sessie zie je ook meteen wie geïnteresseerd is.”

  Wat is volgens jou de meerwaarde van het lanceren van een procedure via ‘Kopen bij start-ups’?

  “Het laat je nadenken over je eigen vraag. Wat wil je precies bereiken met de opdracht? Daarnaast is het vaak gewoon aangenaam samenwerken met start-ups. Je leert ook veel nieuwe bedrijfjes kennen.”

  Wat is de meerwaarde van het werken met een start-up voor deze opdracht?

  “Ze zijn creatief en vernieuwend. Start-ups zijn vaak ook erg wendbaar, en dat helpt als je net in volle coronacrisis zit. De communicatielijnen bleven altijd kort, ook toen alles vanop afstand moest gebeuren.”

  Heb je een overheidsopdracht die interessant kan zijn voor start-ups?

  Neem dan contact op met Stephane Coppens, coördinator Sandbox Vlaanderen, tel. 0485 30 90 11. Meer informatie over 'Kopen bij start-ups' vind je op deze pagina.