chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Digitaal Certificaat Beheer (Vo-DCB) krijgt een make-over.

  donderdag, 17 december 2020

  Het ‘Digitaal Certificaat Beheer’ (Vo-DCB) wordt vernieuwd en verbeterd in het kader van de vernieuwing van de Public Key Infrastructure (PKI) bij de Vlaamse overheid.
  De toepassing, die hierna door het leven zal gaan als DCB-as-a-Service (DCBaaS), biedt een centrale plek voor het aanvragen, beheren en uitgeven van al jouw digitale certificaten. Deze certificaten zal je nodig hebben voor het beveiligen van gegevensuitwisseling. Bijvoorbeeld om jouw toepassing te integreren met ACM/IDM, of bij het digitaal handtekenen van berichten.

  De Vo-DCB toepassing werd herzien om verbeteringen aan te brengen op verschillende vlakken zoals gebruiksvriendelijkheid, functionaliteit, connectiviteit, veiligheid, schaalbaarheid, duurzaamheid en operationele last. Zo biedt de nieuwe toepassing een duidelijk overzicht van jouw certificaten met uitgebreide zoekfunctionaliteit (zie onder) en worden processen zoals het aanvragen van nieuwe certificaten grotendeels geautomatiseerd. Voor de manuele acties die overblijven voorziet de toepassing self-service zodat jij zelf de nodige acties kan uitvoeren. Verder is het ook mogelijk om informatie bij te houden over jouw certificaten als geheugensteun waartoe de certificaten dienen die jij aangevraagd hebt.

  Afbeelding: toekomstig overzicht van jouw certificaten. Het uiteindelijke ontwerp kan mogelijks afwijken van de huidige schermafbeelding

  De overgangsperiode van VO-DCB naar DCBaaS is voorzien om aan te vangen vanaf Q2 2021. Hiervoor zal ook actie voor jou nodig zijn als je vandaag gebruik maakt van VO Certificaten! Zo dienen de huidige certificaten vervangen te worden door nieuwe certificaten uitgegeven via DCBaaS. Alle acties die nodig zijn voor een vlotte overgang zullen tijdig worden gecommuniceerd via de nieuwsbrief en per e-mail.

  Heb je vragen of opmerkingen?

  Neem dan zeker contact op met de veiligheidsbouwstenen van de Vlaamse overheid voor meer informatie. Ons team Veiligheidsbouwstenen staat voor je klaar op: integraties@vlaanderen.be