chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Een arbeidshandicap hoeft geen drempel te zijn

  vrijdag, 3 december 2021

  Vrijdag 3 december 2021 is het de Internationale dag voor personen met een handicap. Om even extra aandacht aan het thema te besteden, doet Bram zijn verhaal. Bram Coelus is 32 jaar, woont in Gent en heeft verschillende universitaire diploma’s op zak. Toch was het voor hem niet vanzelfsprekend om de job van zijn leven te vinden. Bram is namelijk slechthorend en voor sommige werkgevers is dat een probleem. Gelukkig zijn er ook springplanken, zoals de IBO Plus-stages. Die zorgen ervoor dat een arbeidshandicap geen drempel hoeft te zijn.

  Na zijn studies startte Bram als marktonderzoeker. Na een tijdje wilde hij een job die meer bij zijn interesses aansloot. Bram ondervond bij zijn sollicitaties dat zijn handicap een job vaak in de weg stond. En hij begon gericht organisaties aan te schrijven die diversiteit en gelijke kansen hoog in het vaandel dragen. Dat triggerde Bram, want op dat moment had hij geen idee wat inclusie in de praktijk betekent.

  Bijleren en ervaring opdoen

  Portretfoto van Bram Coelus Bram Coelus, voormalig IBO-Plus stagiair bij de dienst Diversiteitsbeleid

  “Ik wilde me verdiepen in het onderwerp en kreeg het advies om stage te lopen bij de Commissie Diversiteit van de SERV, waar ze beleidsadviezen opstellen rond gelijke kansen en diversiteit. Ik trok mijn stoute schoenen aan en ik kreeg direct een aanbod: na een onbezoldigde stage van zes weken kon ik bij de SERV een beroepsinlevingsstage volgen. Die stage opende professionele deuren voor mij. Want na afloop kon ik aan de slag als stafmedewerker bij het Dienstenbedrijf Sociale Economie van OCMW Gent.”

  Bram startte enthousiast in zijn nieuwe job, maar toch bleef het kriebelen: hij wilde meer expertise opbouwen rond gelijke kansen en de inclusieve werkvloer, en meer ervaring opdoen in die sector. Dus trok Bram opnieuw zijn stoute schoenen aan en polste hij naar de mogelijkheden van een nieuwe stage. “'Probeer het eens bij de dienst Diversiteit van de Vlaamse overheid’, kreeg ik als advies”, legt Bram uit. “Een tijdje later kon ik er aan de slag met een IBO Plus: dat is een individuele beroepsopleiding voor kwetsbare werkzoekenden. Ik deed zes maanden stage, met daarna een tijdelijk contract van zes maanden.”

  Door mijn trajecten kreeg ik extra zelfvertrouwen om te solliciteren. Ik leerde dat een arbeidshandicap helemaal geen drempel hoeft te zijn.
  Bram Coelus, voormalig IBO-Plus stagiair bij de dienst Diversiteitsbeleid

  Deur naar nieuwe job

  “Tijdens die stage werkte ik als ondersteuner van beleidsmedewerker Gert Tielemans. Ik stond mee in voor de organisatie van Mozaiko, het netwerk van personeelsleden van buitenlandse herkomst. Ik organiseerde mee de tweemaandelijkse Commissie Diversiteit van de Vlaamse overheid om goede praktijken, tips en expertise uit te wisselen. Ik werkte mee aan de belevingsdag rond gekleurde armoede, werkte aan een non-discriminatieclausule voor overheidsopdrachten bij de Vlaamse overheid. Om een lang verhaal kort te maken: ik leerde enorm veel bij in die periode.”

  Die IBO Plus opende opnieuw professionele deuren voor Bram. Na een maand of tien zag hij een vacature voor zijn droomjob. Hij besloot te solliciteren en er was meteen een klik met zijn nieuwe werkgever: Sterpunt Inclusief Ondernemen. Dat is de koepelorganisatie van de Werkplekarchitecten: verschillende vzw’s verspreid over Vlaanderen en Brussel die werkzoekenden, werkenden en werkgevers coachen, begeleiden, opleiden en informeren op en naar een inclusieve arbeidsmarkt. “Door de ervaring en expertise die ik opbouwde tijdens mijn stages, was ik een ideale kandidaat voor mijn huidige job”, vertelt Bram. “Daarnaast kreeg ik door die stages extra zelfvertrouwen om te solliciteren. Ik leerde dat een arbeidshandicap helemaal geen drempel hoeft te zijn. Tijdens mijn stage bij de SERV waren zelfs een aantal collega’s verrast toen ze vernamen dat ik slechthorend ben. Ze hadden niets gemerkt.”

  Drempels wegwerken

  Slechthorend zijn en tegelijk een ambitieuze job tot een goed einde brengen: dat gaat perfect samen ondervindt Bram: “Ik draag twee hoorapparaten”, verduidelijkt hij. “Face-to-facegesprekken verlopen zonder problemen. Zelfs de talloze Teams-gesprekken tijdens het coronathuiswerk verliepen perfect. Achtergrondgeluid is het enige waar ik soms hinder van ondervind. Werken in een rumoerig landschapskantoor kan daarom een uitdaging zijn: dan hoor ik vooral geruis. Diezelfde hinder ondervind ik tijdens een rumoerige vergadering. Ik kreeg weleens de vraag waarom ik zo stil ben tijdens zulke vergaderingen. Dan legde ik uit dat ik supergeconcentreerd de gesprekken probeerde te volgen. In een lawaaierige omgeving is dat niet evident voor mij. Daarop volgde altijd een begripvolle reactie. Soms is er niet meer nodig dan dat om de werkvloer een stukje inclusiever te maken.