chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Een nieuwe functie tijdens de lockdown: 'Duidelijke afspraken maken is de sleutel'

  dinsdag, 15 september 2020

  Van kantoor naar thuiswerk, opnieuw naar kantoor en daarna weer thuiswerk. De afgelopen maanden vergden een stuk meer flexibiliteit voor heel wat werknemers. Voor Jelle De Wilde gingen deze omschakelingen bovendien gepaard met een nieuwe functie als directeur Communicatie bij het Agentschap voor Natuur en Bos. We vroegen hem hoe hij deze nieuwe start heeft ervaren.

  Op de 1ste dag van de lockdown startte Jelle als hoofd van zijn entiteit. Hij werkte nog een paar dagen in Brussel, en daarna fulltime van thuis uit. Een hele uitdaging met 2 jonge kinderen, en een partner die ook van thuis moest werken.

  ‘Ik ben vaak heel vroeg begonnen, voor de kinderen wakker waren. ‘s Avonds werkte ik verder nadat ze gaan slapen waren,’ vertelt Jelle.

  Digitaal vergaderen

  Als directeur communicatie zit de agenda van Jelle al snel vol met meetings. Tijdens de lockdown moesten die meetings plaatsvinden via digitale kanalen. Een nieuwe, heel andere ervaring.

  ‘Ik werk met een team van mensen die verspreid zitten in Vlaanderen. Dus enerzijds was het makkelijk dat er geen verplaatsingen nodig waren. We hebben daardoor zelfs vaker teammeetings gehouden,’ vertelt Jelle.

  We hebben zelfs vaker teammeetings gehouden.
  Jelle De Wilde

  ‘Maar anderzijds merkte ik na een tijdje dat mijn collega’s meer terughoudend waren. In zo’n digitale meeting is het moeilijker om de spreker te onderbreken en je mening te delen. Ik miste een stukje inbreng, omdat dit nu eenmaal minder evident is digitaal. Lichaamstaal is immers ook van groot belang.’

  Terugkeer naar kantoor

  Vanaf 8 juni ging Jelle opnieuw naar kantoor, aanvankelijk 1 à 2 dagen per week. Daarna trok hij bijna elke dag naar Brussel tot we eind juli weer overschakelden naar maximaal telewerk. ‘Ik heb het gevoel dat ik efficiënter werk op kantoor. En ik kan ook weer een babbeltje slaan met mijn collega’s. Die sociale contacten zijn voor mij van groot belang.’

  Hij zag veel dezelfde gezichten op kantoor. ‘Er was bijna een vaste groep van collega’s die vaak naar Brussel kwam. Daarnaast waren er ook nog wel mensen die het nog niet zagen zitten.’

  Je moet kunnen relativeren, en prioriteiten afwegen tegen elkaar.
  Jelle De Wilde

  ‘Ze wisten niet wat ze moesten verwachten en voelden zich nog wat ongemakkelijk bij die terugkeer. Maar ze misten natuurlijk ook die sociale contacten. Daarom probeerde ik regelmatig naar hen terug te koppelen. Vanuit de entiteit communicatie maakten we fotocollages of brachten we eens verslag uit over hoe het allemaal verliep op kantoor, om andere collega’s gerust te stellen of een blik te geven op het kantoor.

  Veilig

  Want volgens Jelle werd de terugkeer naar kantoor op de juiste manier aangepakt. Er werden de nodige maatregelen getroffen, van mondmaskers en desinfecterende gel tot stickers op de eettafels.

  Jelle: ‘Ik heb nooit het gevoel gehad dat het niet in orde was. En ik merk dat er genoeg mensen zijn die elkaar durven aanspreken als er niet genoeg afstand gehouden wordt.’

  Samen uit, samen thuis

  Het thuiswerken bracht tal van uitdagingen met zich mee. Van coördineren met collega’s tot afstemmen van agenda’s op het ritme van partner en kinderen.

  Jelle: ‘Duidelijke afspraken maken is de sleutel. Als ik morgen een drukke dag heb bijvoorbeeld, vol meetings, kan mijn vrouw dat dan opvangen? Bovendien heb ik geleerd dat niet alles vandaag af moet. Je moet kunnen relativeren, en prioriteiten afwegen tegen elkaar.’

  En dat relativeren is een vaardigheid die Jelle ook in zijn collega’s heeft gezien. ‘Iedereen had enorm begrip voor de situatie. Er zijn veel mensen die keihard hebben doorgewerkt. Ik denk zeker ook aan onze collega’s die elke dag in de natuur werken. Daardoor ontstaat een wederzijds begrip. Je voelt gewoon aan: ‘We zitten allemaal in hetzelfde schuitje’.