chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  'Elke dag met de fiets naar het werk, dat zijn 55.000 trappen'

  woensdag, 14 augustus 2019
  drie collegas met fiets

  Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) wilde in december 2016 zijn medewerkers meer laten bewegen en sporten met de campagne ‘Sport is mijn natuur’. Iedereen bij ANB kreeg een stappenteller, en daar werden uitdagingen aan gekoppeld, zoals: maak een selfie met je stappenteller op een originele plaats of doe mee aan een sportieve wedstrijd in een van onze natuurdomeinen. Dit stukje over een van die uitdagingen verscheen eerder in 'Wild', het magazine voor de medewerkers van ANB.

  Ploegbaas Tom Doms van het ANB fietst elke dag met drie andere collega's naar het werk. Toen ze een stappenteller kregen, bevestigden ze die aan hun benen om zo het aantal trappen te tellen. Hun dagelijkse fietstocht naar het ANB-domein Teunenberg in Olen levert hen samen 55.000 trappen per dag op.

  'Elke dag fietsen we met z’n vieren naar het werk: Herman Adriaens, Jean 'T Syen, Benny Verreydt (ontbreekt op de foto, red.) en ikzelf', zegt Tom. '’s Avonds rijden we regelmatig samen naar huis, ook al betekent dat voor sommige collega’s een stevige omweg. Herman is ongetwijfeld het ‘sprinthert’ van de bende. Hij fietst 60 km per dag.' Collega Roel voegt daar lachend aan toe: 'Herman heeft ook ongelofelijk veel lekke banden per jaar. Het blijft een raadsel hoe hij dat doet.'

  Ook in hun vrije tijd staan de vier collega's vaak op de trappers. Tom fietst regelmatig naar de Ardennen via de ravelroutes. Dat zijn oude spoorwegen en rivierdijken in Wallonië die omgebouwd zijn tot recreatieve fietspaden. Ideaal om rustig te genieten van de natuur tijdens een fietstocht. Herman is een doorwinterde fietser. Zo nam hij in 2014 deel aan het fondsenwervingsproject Vélo Afrique en fietste toen 750 km door Senegal. Het geld dat hij inzamelde, ging integraal naar beter onderwijs in Afrika.

  Van stappen naar trappen

  'Toen we de stappentellers kregen, hebben we het concept een beetje aangepast', zegt Tom. 'We bevestigden ze ter hoogte van onze knieën en telden zo niet onze stappen, maar de trappen die nodig zijn om met de fiets van thuis naar het werk te geraken en weer terug.' Het resultaat? Samen fietsen ze dagelijks zo’n 130 km, een slordige 55.000 trappen per dag. Jaarlijks komt dit neer op 8.250.000 trappen. Die sportieve prestatie leverde het fietsteam uit Olen een fonkelnieuw ANB-fietsshirt op.