chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Feestelijke inkleding restaurant Herman Teirlinckgebouw

  dinsdag, 5 november 2019
  Geert De Taeye - feast of heritage 2 - boswachters

  Dinsdag 5 november was het de heropening van het restaurant van het Herman Teirlinckgebouw. De aanpassingswerken in het restaurant zijn afgerond. De akoestiek, het aantal zitplaatsen en de circulatie werden grondig aangepakt. 

  Het restaurant werd in een nieuw kleedje gestoken. Majestueuze fotopanelen sieren nu de muren. De bekleding bestaat uit akoestische panelen die de geluidskwaliteit van de ruimte verbeteren. De beelden op de panelen zijn het werk van kunstfotograaf Geert De Taeye. De figuranten zijn personeelsleden van de Vlaamse overheid.

  Emma Vanpaemel (Het Facilitair Bedrijf) zag de oproep om deel te worden van een kunstwerk en was meteen enthousiast: 'Heel tof dat ze werknemers betrekken bij de verbeteringswerken in het restaurant.' Emma koos voor de rol als leidster van de jeugdbeweging. 'Ik ben zelf jeugdanimator geweest. Het voelde goed om dat uniform nog eens aan te trekken!'

  'Fotograaf Geert bewerkt zijn foto's bijna niet, hij speelt enkel met het licht. Alles op de foto is dus echt. We hebben wel een tijdje stil moeten zitten. Ik heb al veel positieve reacties gekregen van collega's die me herkenden op de foto. Al zijn de panelen wel erg groot, dat had ik niet verwacht', lacht Emma.

  Kunstfotograaf Geert De Taeye geeft graag een woordje uitleg bij zijn foto's

  'Welk beter thema voor een restaurant om mee aan de slag te gaan dan 'voeding'! Voor de fotoreeks haalde ik mijn inspiratie bij de Vlaamse schilders. Na een eerste mogelijke piste van stillevens leek het me toch interessanter om mensen en ruimte in het beeld te integreren.

  Hierbij dacht ik spontaan aan het delen van een maaltijd in goed gezelschap. Net zoals bij een picknick, of in het restaurant waar mensen - vaak collega’s - samenkomen om te eten.

  Ik vond het boeiend om het Vlaamse gegeven door te trekken naar de locaties, accessoires, figuranten en voeding. Het Vlaamse erfgoed is rijk en fotogeniek. Eerst ging ik op zoek naar de ideale plekjes die 'Vlaams erfgoed' ademen. Uiteindelijk werden het drie locaties voor vijf verschillende foto's. Elke scène brengt diepte in beeld zoals je ook in de 18de-eeuwse schilderijen ziet. Via elke foto trek ik de natuur naar binnen in het restaurant. Zo komen mensen die eten in het restaurant makkelijker tot rust. 

  Voor de voeding en ingrediënten afgebeeld in de foto’s, werkte ik samen met lokale leveranciers. Al het brood, vlees, de groenten, bloemen ... komen uit de omgeving.

  Geert De Taeye - portret Ik dacht ook na over de groepen die ik zou kunnen afbeelden: herkenbare verenigingen, groeperingen, beroepen. Zoals de wielrenners: wie zag nog nooit een groepje wielrenners een rustpauze nemen, samen iets eten en drinken?

  De reeks zorgt voor een beleving in het restaurant. Mijn interpretatie van een 'Feast of Heritage' - oftwel 'Festijn van Erfgoed' omvat het Vlaamse landschap op de meest romantische manier. De foto's bevatten enorm veel details, je kan er elke keer weer nieuwe dingen in ontdekken. 

  Dank aan iedereen die aan deze reeks meegewerkt!'